Başbakan Binali Yıldırım, Bangladeş'te Başbakanlık Binası'nda, Başbakan Şeyh Hasina ile iki ülke arasında anlaşmaların imza töreni sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.
Özellikle geçen yıl Türkiye'de 15 Temmuz'da meydana gelen alçak darbe girişiminin ardından Bangladeşlilerin, demokrasinin ve Türk hükümetinin yanında yer almalarını unutmadıklarını belirten Yıldırım, bunun için teşekkürlerini iletti.
Yıldırım, Myanmar ve Bangladeş arasında 24 Kasım'da imzalanan anlaşmanın, orta ve uzun vadede bu Rohingya Müslümanlarının tekrar kendi topraklarına dönüşümünü mümkün hale getireceğine inandığını söyledi.
Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası camianın da bu sorunu, "sadece Bangladeş'in sorunu" gibi görmekten vazgeçmesi gerektiğine dikkati çeken Yıldırım, şöyle konuştu:
"Gerek insani yardım konusunda gerekse de siyasi çözüm konusunda daha etkin hareket etmesi icap etmektedir. Siyasi çözüm tam olarak sağlanıncaya kadar zor şartlarda hayata tutunmaya çalışan 10 milyona yakın mültecinin yüklerinin hafifletilmesi, sorunlarının asgari düzeye indirilmesi konusunda da biz Türkiye olarak, işin başından beri hep devrede olmaya gayret ettik. Bundan böyle de Sayın Başbakan ve Bangladeş hükümetinin yönlendirmesi ve rehberliğinde gerekli katkıları, desteği vermeye devam edeceğiz."
Yıldırım, bölgede sivil toplum kuruluşları, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türk Kızılayı ve yerel makamların yanı sıra Birleşmiş Milletler kuruluşlarıyla sağlık, eğitim, barınma gibi faaliyetlerde daha etkin bir şekilde yer almayı sürdüreceklerini de söyledi.
"FİLİSTİNLİLERİN YALNIZ OLMADIĞINI DÜNYA ER GEÇ ANLAYACAK"
Kudüs'ün tek taraflı olarak İsrail'in başkenti ilan edilmesinden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, İslam İşbirliği Teşkilatı'nın olağanüstü toplandığını anımsatan Yıldırım, Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid'in iştirakıyla Bangladeşlilerin verdiği desteği takdirle karşıladıklarını kaydetti.
Yıldırım sözlerini, "Eminim ki tek yanlı alınan bu karar asla hayata geçmeyecek ve Filistinlilerin yıllardan beri devam eden haklı davalarında yalnız olmadıkları tüm dünya tarafından er ve geç anlaşılacak. Yaşasın Türkiye-Bangladeş dostluğu, kardeşliği" diye tamamladı.
BANGLADEŞ BAŞBAKANI HASİNA'DAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR
Yıldırım'ın Bangladeş'e yaptığı resmi ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina ise, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da bu vesileyle Bangladeş halkına ve Arakan Müslümanlarına desteklerinden ötürü teşekkürlerimi sunuyorum" diye konuştu.
Hasina, Yıldırım ile ortak ilgi duyulan bölgesel ve uluslararası meselelere ilişkin son derece verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerinin altını çizerek "Başta Arakan krizi olmak üzere birçok ikili ve uluslararası meselede Türkiye ile mutabakatımızı teyit etik ve dostluğumuzu pekiştirdik" dedi.
Yatırım, ticaret, savunma, eğitim ve turizm gibi birçok alanda Türkiye ile işbirliğini geliştirmek istediklerini dile getiren Hasina, iki ülke kurumları arasında imzalanan anlaşmaların yetenek geliştirme, bilgi paylaşımı ve kapasite inşası gibi birçok alanı kapsadığını söyledi.
(aa)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...