Bugün Ankara'da bir basın toplantısı gerçekleştiren Bakan Yıldız, çalışmanın Bakanlar Kurulu’na sunulacağını ve konuya enerji sektörü açısından baktıklarını, yapılacak düzenlemeyle gün ışığından daha fazla yararlanılarak enerji tasarrufu sağlanacağını belirtti.
Yıldız, Bakanlar Kurulu’nun uygun görmesi halinde yapılacak olan yasal düzenlemenin mesai saatleri, ulaşım sektörü, finans sektörü gibi çeşitli konuları da ilgilendirdiğini bu nedenle konuyla ilgili bakanların da görüşlerinin alınması gerektiğini ifade etti. Yıldız, konuyu tartışmaya açmak istediğini de söyledi.
Normal şartlarda 25 Mart'ta saatler 1 saat ileri alınarak yaz saati uygulamasına geçilecek. Bakanlar Kurulu'ndan tersine bir karar çıkmaması durumunda ise saatler 28 Ekim'de yeniden bir saat geri alınarak kış saati uygulamaya konulacak.
MESAİ SAATLERİNİ İLGİLİ BAKANLIK BELİRLEYECEK
Enerji Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada konunun mesai saatlerini ilgilendiren kısmıyla ilgili kararın yine ilgili bakanlık tarafından verileceğine özellikle vurgu yapıldı. Bakanlığın çalışmasıyla mesai saatlerinin kaçta başlayıp, biteceği ve öğle saatlerinin aralığı gibi konular netlik kazanmayacak. Bu ayrıntılar, çalışmanın kabul edilmesi durumunda ilgili bakanlıklar tarafından yapılan düzenlemelerle tespit edilecek.
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada şu görüşlere de yer verildi:
"Saat dilimi olarak ülkemizin, yılın 7 ayında 45 derece Doğu Boylamı, 5 ayında 30 derece Doğu Boylamında bulunması yerine, sürekli olarak 45 derece Doğu Boylamında, yani yaz saatinde kalıcı olunması halinde ortaya çıkacak sonuçları da değerlendiren Bakan Yıldız, mesai saati değişikliğinin de ancak bu şekilde gündeme gelebileceğini, bunun kararını ise ilgili bakanlığın vereceğini ifade etmiştir."
HÜRRİYET