E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Yunanistan Son Kartlarını da Açtı İşte İhtimaller: Ya Daha Büyük Yardım ya Saç Traşı... Olmazsa, İflas!

Yunan Maliye Bakanı Venizelos, krizden çıkış için önlerinde 3 senaryo bulunduğunu, bunlardan ilkinin finans çevrelerinde ‘saç tıraşı’ diye bilinen, yatırımcıların yüzde 50’ye varan para kaybına razı olduğu kontrollü temerrüt olduğunu söyledi. Diğer iki senaryo ise sorunlu iflas ve daha büyük yardım...

24.09.2011 - 04:36
Yunanistan Son Kartlarını da Açtı

Yunanistan içinde bulunduğu borç krizinden çıkış için 3 senaryo bulunduğunu, bunların ikisinin iflasla sonuçlanacağını açıkladı.
Yunan Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan’ın ekonomik sorunuyla ilgili gelinen aşamada, ülkenin borç krizinden çıkması için üç ihtimal gördüğünü, bunlardan birinin Yunan tahvili sahiplerinin yüzde 50’ye varabilecek değer kaybına razı olmalarına dayalı bir kontrollü temerrüt olduğunu söyledi. Finans çevreleri bu yöntem için “saç tıraşı” deyimini kullanıyor.
Ethnos ve Ta Nea adlı Yunan gazetelerinde yer alan haberlere göre Venizelos bu açıklamayı Yunan parlamentosunda yaptı. Haberlere göre Venizelos, parlamentoda parti çalışma grubunda yaptığı konuşmada, mali krizle mücadelede hükümetin “A” planı için çaba gösterdiğini ancak, Almanya’dan, önlemlerin başarılı olmaması durumunda kontrollü iflas olan “B” planının uygulanması konusunda dayanılmaz baskı gördüğünü belirtti.

Sorunlu iflas tehlikesi...
Venizelos’un konuşmasını dinleyen kaynaklara dayandırılan haberlerde bakanın söz ettiği diğer seçenekler ise, sorunlu bir iflasa sürüklenmesi ya da 21 Temmuz’da Yunanistan ile kreditörleri arasında varılan anlaşma uyarınca ikinci bir kurtarma paketinin kullanılması. Bu paketin miktarı 109 milyar euro olarak belirlenmişti.
Ta Nea, Venizelos’un “yüzde 50 değer kaybına rıza gösterilmesini istemenin tehlikeli” olduğunu ve bunun “çok sayıda tarafın gönüllü ve eşgüdümlü bir işbirliğini gerektirdiğini” söylediğini de yazdı.

Yunan borsası dipte
Venizelos, Avrupalıların Yunanistan’a güvenmediğini ve bu durumda açıklanan önlemleri uygulamaktan başka çare bulunmadığını da söyledi. Bu senaryonun uluslararası çevrelerde en çok dile getirilen senaryo olduğunu belirten Venizelos, bu şekilde bankaların ve fonların sürdürülebilirliği ile Yunanistan Merkez Bankası’nın finanse edilmesi teminat altına alınarak, bankalardaki yatırımların güvence altına alınacağını savundu. Yunanistan’da banka hisseleri, Yunanistan’ın temerrüde düşebileceğine ilişkin senaryoların değerlendirildiğine dair haberlerle yüzde 5.2 dolayında değer kaybetti.

Sekiz Yunan bankasına Moody’s şoku

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 8 Yunan bankasının kredi notlarını iki kademe birden düşürdü. Moody’s açıklamasında, 25 Temmuz’da negatif izlemeye aldığı sekiz Yunan bankasının uzun vadeli mevduat notlarını, ülke ekonomisindeki zayıflamayı ve Yunan devlet tahvillerinin bulunduğu portföyler üzerindeki kayıpların artma olasılığını gerekçe göstererek iki kademe indirdi, not görünümlerini ise “negatif” olarak belirledi.

NBG’nin de notu düştü
Kuruluş, Türkiye’de Finansbank’ın sahibi olan National Bank of Greece (NBG), Alpha Bank, Piraeus Bank, Agricultural Bank of Greece, Attica Bank ve EFG Eurobank Ergasias’ın “B3” olan uzun vadeli mevduat notlarını “Caa2”ye çekerken, Emporiki Bank of Greece ile Geniki’nin notlarını da “B1”den “B3”e indirdi.


Almanlar ‘iflasa terk’ istiyor

1- Yunan Maliye Bakanı önlerinde 2’si iflas anlamına gelen 3 senaryo olduğunu söyledi

2- Moody’s aralarında NBG’nin de olduğu 8 bankanın kredi notunu kırdı


3- Alman ZDF televizyonunca yapılan kamuoyu araştırmasına göre, Alman halkının yüzde 41’i, Yunanistan’ın iflasa terk edilmesini istiyor. Euro’nun kurtarılması için hazırlanan koruma şemsiyesinin daha da genişletilmesine Alman halkının yüzde 75’i karşı çıkarken, hükümetin bu önlemini destekleyenlerin oranı yüzde 19’da kaldı.

4- Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu üyesi Klaas Knot, Yunanistan’ın temerrüte düşme olasılığının dışlanamayacağını bildirdi

SAÇ TIRAŞI NE DEMEK?
Finansal jargonda alacaklıların ellerindeki tahvillerin anapara ve birikmiş faizlerinin bir bölümünden vazgeçmek zorunda kalmaları durumuna saç tıraşı deniyor.


GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER PARALARINI KORUMAYA ÇALIŞIYOR

Güney Kore
Güney Kore, para birimi won’un değerini korumak için önlem alacağını açıkladı. Güney Kore’de döviz piyasası düzenleme kuruluşlarının, bu uyarının ardından 1 - 2 milyar dolar arası dolar sattığı tahmin ediliyor.
Önceki gün dolar karşısında yüzde 2.5 değer kaybeden won, dünkü seansta bir ara kayıplarını yüzde 1.1’e kadar artırdıktan sonra seansı yüzde 1’in üzerinde değer kazanarak kapattı. Won, yatırımcıların küresel piyasalardaki sert hareketler dolayısıyla yabancı varlıklardan çıkarak güvenli liman olan dolara sığınmaları sonucu bu yıl yüzde 5 değer kaybetti. Gelişmekte olan Asya ülkeleri arasında geçen yıl en iyi performansı gösteren won, bu yılın ikinci yarsından itibaren bu grupta en çok değer kaybeden para birimi konumunda.


Brezilya
Brezilya Merkez Bankası, önceki gün 2.75 milyar dolar tutarında döviz swap’ı satacağını açıklayarak real’deki değer kaybının önüne geçmeye çalışmıştı. Bu adım, geçen yıl realin fazla değerli olması nedeniyle kur savaşlarından söz eden Brezilya’nın tavrının tersine döndüğüne işaret ediyor. Merkez bankasının müdahalesine rağmen dolar karşısında yüzde 2 değer kaybeden realin bu ayki değer kaybı yüzde 16’yı buldu.
Brezilya Merkez Bankası, önceki gün 2.75 milyar dolar tutarında döviz swap’ı satacağını açıklayarak real’deki değer kaybının önüne geçmeye çalışmıştı. Bu adım, geçen yıl realin fazla değerli olması nedeniyle kur savaşlarından söz eden Brezilya’nın tavrının tersine döndüğüne işaret ediyor. Merkez bankasının müdahalesine rağmen dolar karşısında yüzde 2 değer kaybeden realin bu ayki değer kaybı yüzde 16’yı buldu

RUSYA
Rus rublesi değer kaybını 11 gündür sürdürüyor. Analistler dün Rusya Merkez Bankası’nın ruble’nin dalgalanma aralığını genişleterek 32.25 - 37.25 seviyesine çektiğini belirtse de, Rusya Merkez Bankası bu yönde bir planları olmadığı açıklamasını yaptı.

TÜRKİYE
Türkiye’de ise Merkez Bankası, 5 Ağustos’tan itibaren gerek gördüğü günlerde döviz satım ihaleleri yoluyla piyasaya döviz likiditesi sağlıyor. S&P’nin TL cinsi not artışı sonrasında 350 milyon dolarlık döviz ihalesi açan Merkez Bankası, 21 Eylül’de ihale açmamıştı. Merkez Bankası’nın 20 Eylül’deki tutarı en fazla 350 milyon dolar olarak belirlediği döviz satım ihalesinde 350 milyon dolar satmış, ihaleye 850 milyon dolarlık teklif gelmişti. Merkez Bankası dün ve önceki gün de 70’şer milyon dolarlık döviz satım ihalesi açtı. Merkez’in dün açtığı döviz satım ihalesine 142 milyon dolarlık teklif geldi.

milliyet

YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.
Misafir 24 Eylül 2011 Cumartesi 22:10

haber-resimdeki heykel chp ye çok yakışacak,cuk diye oturacak,yunanlıya kardeşlik şiiri yazan eski chp ng.başkanı ecevit'dayan yorgo kurtaracağım 'diyen halihazırda chp gn.başkanı kılçıktaroğlu,sözüm ona devletin kurucusu parti,yunanlılar değilmiydi,izmir vede tüm egeyi yakıp-yıkan,kadınlara tecavüz edip öldüren,işkenceler yapan,yoksa bunlar hep uydurma mı,şehir efsanesi mi,yeni kurulan devletin elemanlarını yüceltmek amaçlı mı.

Yorumu oyla      21      11  
Misafir 24 Eylül 2011 Cumartesi 12:54

Yaygaraci ve kurulu gürültüden baska birsey olmayan Yunanistanin gercek halini, eski Yunan medeniyeti hayrani olan Avrupa Birligi ülkeleri, jetonlari gec düsmüs olsa bile nihayet anlayabildiler. Bu da su demek oluyor ; Avrupa ve Batinin dini, imani paradir, kendilerinden baska kimseyi düsünmezler bile ve bunlarin ipiyle asla kuyuya inilmez bunlara güvenerek. Bir de düsünün Yunanistanin yerine Türkiye olsaydi!! ABye girmek icin cirpinanlarin akillarina turp sikmak lazim!!!!

Yorumu oyla      21      10  
Misafir 24 Eylül 2011 Cumartesi 11:14

bir seçenekli daha var chp-kılçdaroğlu,bu seçenek biraz vakit alacak ,1000 yıl gibi,fakat en sağlam seçenek çünkü türk halkı meşakkati,sabrı sever,tek sorun chpnin yunanlı kardeşleri için katlanırlar mı,en iyisi sadece chp liler yunanlı kardeşleri için kemer sıksınlar,benden istemesinler,ben yüzde yüz türk çocuğuyum,türk milleti için bin kere ölsem,dirilsem,milletime borcumu ödeyemedim diyenim.EŞKİ ÜLKÜCÜ

Yorumu oyla      20      13  
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Baskılar Geri Adım Attıramadı
ABD’nin tüm baskılarına rağmen, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, ...
Netanyahu`dan Beklenmedik Adım
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin'in BM'ye tam üyelik başvurusunun ...
Filistin`den Beklenen Adım
Filistin Lideri Mahmud Abbas Birleşmiş Milletler'e tam üyelik başvurusu yaptı.
 
Kiralık Katil Aşık Olursa
Brezilya’da, dizilere konu olabilecek ilginç bir olay yaşandı. Kocasının ...
İşte Dünya'yı Değiştirecek Buluş
ABD'de araştırmacılar sadece beyin dalgalarıyla yönlendirilen bir uçan ...
İşte En Uzun ve En Kısa Kedi
Guinness Rekorlar Kitabı, dünyanın en uzun ve en kısa kedilerini açıkladı. ...
 
FIFA'dan Irak'a Yasak
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA), güvenlik endişesi nedeniyle, ...
NASA'nın Uydusu Nereye Düşecek?
Dünya'ya bugün düşmesi beklenen minibüs büyüklüğündeki eski Amerikan meteoroloji ...
Piyanistin Ailesine Esad Zulmü
Beyaz Saray önünde Suriye halk hareketini destekleyen Suriyeli piyanist ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
trabzonspor
Ak Parti
döviz
AB
Euro
Christoph Daum
Ahmet Kural
ygs puan hesaplama
işte benim stilim