E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Zorunlu trafik sigortası açıklaması! 

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız" dedi.

12.01.2016 - 23:50
Zorunlu trafik sigortası açıklaması!

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu hususu çalışacağız" dedi.

Şimşek, Orta Vadeli Program'ın (2016-2018) açıklandığı Kalkınma Bakanlığı Konferans Salonu'ndaki toplantının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Enflasyonda düşüşün nasıl sağlanacağına dönük bir soru üzerine Şimşek, enflasyonda gelinen noktayı çok önemsediklerini mutlaka tekrar hedeflere paralel bir patikaya oturtacaklarını söyledi.

Kısa vadede bir takım yukarı doğru baskıların bulunduğunun bir gerçek olduğunu dile getiren Şimşek, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde çerçeve şu: Maliye politikasında sıkı duruş devam ediyor. Bugünkü Orta Vadeli Programda, 2016 bütçesi perspektifi çok net olarak ortada. Emtia fiyatlarında ciddi bir düşüş söz konusu. Eğer küresel ekonomide baz senaryomuz, daha doğrusu, IMF'nin, Dünya Bankasının şu anda öngördükleri senaryo gerçekleşirse, emtia fiyatları düşük seyretmeye muhtemelen devam edecek. Yani güçlü bir yükseliş trendine en azından girmesi beklenmiyor. Dolayısıyla aşağı yönlü buradan destek alınabilir diye düşünüyoruz. Burada en önemli konu tabii ki yapısal reformlar. Özellikle verimliliği artıracak, üretilen ürünlerin birim maliyetlerini aşağıya çekecek reformlar ön plana çıkıyor."
Gıda Komitesi'ne ilişkin bir soruya karşılık da Şimşek, Komite'yi kesinlikle daha işlevsel hale getireceklerini söyledi.

Şimşek, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ile görüştüklerini, bu alandaki çalışmaların yakında kendilerine sunulacağını, daha güçlü bir şekilde adım atacaklarını ifade etti.

Üretim paketine yönelik bir soru üzerine de bugüne kadar bölgesel teşvik sisteminin uygulandığını hatırlatan Şimşek, yüksek teknolojiye de 5'inci bölge teşviğinin uygulandığını belirtti. Şimşek, "Biz şimdi OECD sınıflandırmasını baz alarak bu çerçevede acaba orta-yüksek teknolojiyi de yine daha güçlü bir şekilde destekleyebilir miyiz? Bir parçası bu. Bir çok diğer boyutu var ama bu çalışmalar belli bir noktaya geldikten sonra Ar-Ge'de olduğu gibi paylaşmanın daha doğru olacağı kanısındayım" ifadesini kullandı.
BES'e otomatik katılım çalışmaları
Yurt içi tasarrufları artıracak ilave ne tür tedbirlerin bulunduğun sorulması üzerine Şimşek, bireysel emeklilik sisteminde otomatik katılım hususunu çalıştıklarını, bunun en önemli unsurlardan biri olabileceğini bildirdi. Burada yine gönüllük esasının devam edeceğine işaret eden Şimşek, ancak herkes otomatik olarak katılacağını, bunun önemli bir husus olduğunu söyledi.

Şimşek, "Bir diğer husus da hükümet programımızda zaten yerini buldu, hatta bazıları konusunda ikincil düzenlemeleri yaptık. Çeyiz hesabı gibi, konut edindirme anlamında yapılacak tasarruflara katkı anlamında zaten yine bir takım adımlar attık, atıyoruz. İstihdam oranındaki artış bağımlılık oranını aşağıya çekerek, hane halkının tasarruflarına olumlu etkide bulunabilecektir" dedi.

Büyüme vizyonunu ortaya koyarken en önemli etkinin iç talepten geleceğine dikkati çeken Şimşek, gelirler politikasının iç talebi destekleyici olduğunu belirtti.
BES'e katılımların ne düzeyde olduğunun sorulması üzerine de Şimşek, bireysel emeklilik sisteminin büyük bir "başarı hikayesi" olduğunu belirterek, 2013'ten sonra büyük bir ivme kazandığını, katılımcı sayısının 6 milyonu bulduğunu, fon miktarının da 50 milyar liralara dayandığını kaydetti. Şimşek, bunu daha ileriye taşımaları gerektiğini söyledi.

"Jeopolitik gerginliklerin son yıllardaki kadar üst düzey olmamasını bekliyoruz"
Siyasi belirsizliğin azalması, reformların devreye girecek olmasının da yatırımları etkileyeceğini ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
"AB'nin toparlanması dış talep etkisini belki bir miktar güçlendirecektir. Jeopolitik gerginliklerin biz bir anda yok olmasını falan beklemiyoruz. Sadece şu andaki son gelişmelere bakarsanız, Irak'ta olsun, özellikle Irak'ta tabi ki DAEŞ'a yönelik bir takım başarılar var. Bu önemli çünkü Irak bizim önemli bir ticaret pazarımız. Oradaki ticaret kanallarının tıkanmaması çok önemlidir. Suriye konusuna ilişkin olarak da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin aldığı kararlar var. Bir yol haritası var. En azından şu son yıllardaki kadar bu gerginliklerin üst düzeyde olmamasını bekliyoruz, varsayımımızın esasını bu oluşturuyor"

Şimşek, yatırım çekmek için yatırım ortamını iyileştireceklerini, bu konuda da bir takım ipuçlarını verdiklerini söyledi.

Yeni Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ile birlikte Türkiye ekonomisinin dünya sıralamasında kaçıncı sırada olacağının sorulması üzerine Şimşek, "Satın Alma Gücü Paritesi (SAP) ile 2015'te ve 2016'da da Türkiye'nin sıralaması 17'inci. Dolayısıyla orada bir değişiklik söz konusu değil. Cari piyasa kuruyla yapılan hesaplarda ileriye dönük bir projeksiyon yapabilmemiz için bütün diğer ülkelere de bakmak gerekiyor ama orada da tabii ki bakacağız, çünkü kurla yakından ilişkilidir, şu anda da epey bir volatilite söz konusu olduğu için. Esas olan burada Satın Alma Gücü Paritesiyle Türkiye'nin konumunda bir değişiklik olmayacağıdır" dedi.


Merkez Bankası başkanlığına atama
Merkez Bankası Başkanı ile Hazine Müsteşarı atamalarına yönelik bir soru üzerine de Şimşek, ne Merkez Bankasında ne de Hazine'de bir boşluk söz konusu olmadığını söyledi. Hazine Müsteşarlığında mükemmel bir uyumla, ilgi alanı içerisinde işlerin yürüdüğünü belirten Şimşek, "Merkez Bankasıyla ilişkin spekülasyonlar için de son derece erkendir. Şunun altını net olarak çizmek istiyorum. Bütün atamalarımızda liyakati esas alacağız, önemli olan husus budur. Bugüne kadar böyle olmuştur, bundan sonra da böyle olacaktır" ifadelerini kullandı

Hükümet kurulur kurulmaz Rusya ile yaşanan sorundan, OVP, bütçe gibi konuları yoğun bir şekilde çalıştıklarını anlatan Şimşek, "Doğrusu henüz bürokratik atamalar noktasında hiçbir yerde doğru düzgün önemli adımlar atılmadı, dolayısıyla önümüzdeki dönemde, bu kurumlarımız çok önemli kurumlardır, liyakat esaslı bir şekilde ne yapılacaksa yapılacaktır. O konuda bir tereddüt olmasın" diye konuştu.

2016'daki temel riskler
Başbakan Yardımcısı Şimşek, 2016 yılına dönük temel risklerin ne olduğunun sorulması üzerine de şu görüşlere yer verdi:

"Küresel para politikasındaki normalleşmede gelişmiş ülkelerin ayrışmasından tutun, emtiaya dayalı komşu ülkelerimizdeki talep gibi hususlar var. Jeopolitik gerginlikleri sizler çok iyi biliyorsunuz. Burada iki tane bence çok önemli konu var, bütün ülkeler için, Türkiye dahil. Çin'deki yavaşlama... Bu yavaşlama yönetilebilir... Çünkü Çin ne yapmaya çalışıyor? Çin yatırım ihracat eksenli bir büyümeden daha çok iç talep eksenli bir büyümeye doğru yeniden dengelenme sürecine girmiş durumda. Çin bunu yaparken bir sert düşüş riskini yönetmek durumunda. Bu sert düşüş riskini yönetmek için de şu anda ciddi teşviklerle bu işi götürüyor. Dolayısıyla Çin'de biz yavaşlamanın devam edeceğini ama bunun kademeli olacağını, yine Fed faiz artışı çok önemli bir risk herkes için, orada da artışın kademeli olacağını, sınırlı olacağını öngörüyoruz. Buralarda herhangi bir beklenmeyen durum çıkarsa, tabii ki diğer gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi Türkiye'yi de etkileyebilir."

"Zorunlu trafik sigortaları konusunu çalışacağız"
Zorunlu trafik sigortasına ilişkin soruya yönelik olarak Şimşek, geçmişte hasarı olan araç sahiplerinin trafik primlerinde yüksek bir artışın söz konusu olduğunu ifade etti. İkinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler bulunduğuna işaret eden Şimşek, bunun da prim artışlarındaki diğer önemli bir faktör olduğunu söyledi. Şimşek, "Kasko ile zorunlu trafik sigortası birleştirilebilir mi veya kasko yapana zorunlu trafik sigortası yükümlülüğü kaldırılabilir mi, bu konu, bunlar yapısal bir çerçevede Hazine Müsteşarlığı tarafından çalışılır, biz de bu konulara bakarız. Dolayısıyla bu hususu çalışacağız diyelim bu aşamada" ifadelerini kullandı.

Kıdem tazminatı
Kıdem tazminatına yönelik bir soru üzerine de Şimşek, "Kıdem tazminatı olsun, iş gücü piyasası reformunun tamamı olsun, bunlar hakikaten Türkiye için önemli reformlardır. Tabii ki bütün kesimlerle istişare içerisinde, elimizden geldiğince uzlaşma içerisinde bu reformları hayata geçirmek istiyoruz ama bu ülkede istihdamın artması lazım, bu ülkede bütün işçilerimizin kıdem tazminatı hakkının garanti altına alınması lazım. Ben bu konuyu bu çerçeveden görüyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
IMF Başkanı Lagarde:
IMF Başkanı Lagarde, "Faiz artış hızının, Fed’in vurgu yaptığı gibi kademeli ...
BIST 100 günü nasıl kapattı?
Borsa İstanbul 100 endeksi, günü yüzde 0,97 yükselişle 71.740,41 puandan tamamladı.
İngiliz şirketi BP 4 bin kişiyi işten çıkaracak!
İngiliz enerji şirketi BP, düşük petrol fiyatları nedeniyle bu yıl sonuna ...
 
Kurumsal Ofis Taşımacılığı İle Çolakoğlu Nakliyat
Ne kadar sürede taşınabileceğinizi, taşınırken hangi konularda önlen alınması ...
Tatilcilere erken rezervasyon fırsatı
Tur şirketleri, uygun fiyata tatil yapmak isteyenlere erken rezervasyon ...
Petrolde '20 dolar' korkusu...
Uluslararası yatırım bankaları, bu yıl petrol fiyatlarının varil başına ...
 
Havalar ısındı, sebze fiyatları düştü!
Antalya Toptancı Haller Şube Müdürü Demir, havaların ısınması nedeniyle ...
'Yerli cep' imalatında yüzde 70 artış!
Yerli cep telefonu üretimi, geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 70,23 ...
Borsa güne yatay başladı!
Borsa İstanbul 100 (BIST 100) endeksi, güne yüzde 0,02 düşüşle 71.033,30 puandan başladı.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
Gaziantepspor
tff
TÜİK
TCMB
MERSİN
Demba ba
big ben
Kobani
seçim