Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye'de tüm delillerin toplanmakta olduğunu belirterek, bugün olmasa bile bir gün bu suçları işleyenlerin hesap vereceğini söyledi.
O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen "Suriye'de insani durum" başlıklı toplantıya videokonferans yöntemiyle katılarak yaptığı konuşmada, Halep'in doğusu ve Suriye genelinde yaşanan insani trajediye ilişkin bilgi verdi.
O'Brien, 22 Eylül'den bu yana Halep'e düzenlenen saldırılar sonucu 100'den fazlası çocuk 320 sivilin öldüğünü, 765'inin yaralandığını söyledi.
Kuşatma altında yaşayan Suriyelilerin sayısının 586 bin 200'den 861 bin 200'e yükseldiğini dile getiren O'Brien, sadece Halep'in doğusunda 100 binden fazla çocuğun mahsur kaldığını ifade etti.
"Acil yardım ekipleri her gün enkaz altından çocuk bedeni çıkarıyor." ifadesini kullanan O'Brien, bu kabusa son verilmesi gerektiğini vurguladı.
Birilerinin siyasi ve askeri çıkarlarını korumak için gösteri yapmanın çok acı sonuçları olduğu uyarısı yapan O'Brien, "Önlenebilecek ölümler için harekete geçmemek bu Konsey'i tarihin yanlış tarafına atar." dedi.
BM Güvenlik Konseyi'nin eylemsizliği nedeniyle Suriyelilerin hastalıklar, ölümler ve mahrumiyetlerle baş başa kaldığını anlatan O'Brien, "Suriye'deki durum insani bir utançtır. Tüm deliller ve tanıkların ifadeleri kaydediliyor. Bu savaş suçlarını hissiz ve alaycı bir şekilde işleyenler için bugün olmasa bile bir gün saklanacak yer olmayacak." dedi.
Bu hesabın sorulmasının BM'nin sorumluluğu olduğunu hatırlatan O'Brien, bu suçları işleyen bir ya da daha fazla ülkenin liderleri ve emirleri veren yetkililerinin yargı önüne çıkarılmasının BM'nin ödevi olduğunu kaydetti.
Halep'te sağlık sisteminin tamamen çökme noktasına geldiğini de dile getiren O'Brien, acil servislerin işlemez durumda olduğunu, 3'ü çocuk dört kişinin sadece solunum cihazı olmadığı için hayatını kaybettiğini belirtti.
"Suriye kanıyor. Halk ölüyor. Hepimiz halkın yardım çığlıklarını duyuyoruz." diyen O'Brien, BMGK'nın sorumluları belirlemesini ve savaş suçlarını tolere etmeyi bırakmasını istedi.
Konsey üyeleri, toplantının ardından konuyu görüşmek üzere kapalı oturuma geçti.
Fransa'nın tasarısı ne durumda?
Öte yandan, toplantı öncesi gazetecilere açıklama yapan Fransa'nın BM Daimi Temsilcisi François Delattre, Suriye'de ateşkes isteyen BM Güvenlik Konseyi karar tasarısını muhataplarla görüşmeye başladıklarını söyledi.
Bir an önce bu adımı atmak istediklerini kaydeden Delattre, bunun Suriye halkına karşı sorumlulukları olduğunu ifade etti.
İngiltere'nin BM Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft da Rusya'nın Halep'te 48 saatlik ateşkes teklifini değerlendirerek, Rusya'nın amacının "48 saatin ardından halkı bombalamaya devam etmenin yolunu bulmak" olduğunu söyledi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...