Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi 31. Oturumu, BM Cenevre Ofisi'nde başladı.
Oturumun açılış toplantısında konuşan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, konseyin bu ana oturumunun, "emsali görülmemiş nitelikteki küresel sorunların devam ettiği şartlarda toplandığına" işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Suriye’deki ihtilaf, DAEŞ tarafından işlenen insanlık dışı suçlar, ırkçılık, yabancı düşmanlığı ve İslam karşıtlığı gibi eğilimlerde gözlemlenen artış ve göçmen ve mültecilerin yaşadığı trajediler insanlığın vicdanını yaralamaktadır. Çökmüş bir ülke haline gelen Suriye'deki çatışma, tüm bölgenin barış ve istikrarı için tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Türkiye, bu insani felaketin büyük bir kısmını omuzlamak için elinden geleni yapmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğine (BMMYK) göre, Türkiye dünyada en fazla sayıda mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumundadır. Vatanlarını terk eden Suriyelilerin yarısından fazlasını Türkiye ağırlamaktadır. Türkiye'de yaşayan Suriyelilerin toplam sayısı 2,5 milyonu aşmıştır. Türkiye'de doğan Suriyeli bebeklerin sayısı yaklaşık 152 bine ulaşmıştır."
-Kırım için BM'ye rapor hazırlama çağrısı
Ukrayna krizine ne değinen Elvan, şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye, Ukrayna’nın güneydoğusunda ve Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde, Kırım Tatarları da dahil olmak üzere azınlık grupları hedef alan insan hakları ihlallerinden derin kaygı duymaktadır. Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde insan hakları durumuyla ilgili ayrı bir rapor hazırlaması için BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine çağrıda bulunuyoruz."
-"PKK uluslararası bir tehdittir"
Terörün uluslararası bir sorun olduğunu söyleyen Elvan, "Terörizmin ciddi sınamasıyla karşı karşıya bulunan dünyamızda DAEŞ, El-Kaide ve PKK gibi kanlı terör örgütleri toplumsal düzen ve refahı tehdit etmektedir. Terörizm, uluslararası toplumun ortak ve birbirini güçlendiren eylemlerini gerektiren, karmaşık bir tehdittir" dedi.
Göçmen ve mülteci kriziyle ilgili çeşitli vesilelerle tedbir alınmasına yönelik çağrıları tümüyle desteklediklerini de dile getiren Elvan, "Ancak, sadece güvenlik önlemleri alınmasının meselenin çözümü için doğru bir yaklaşım ortaya koymayacağı açıktır" şeklinde konuştu.
Elvan, küresel insani krizler ve mülteci krizleri karşısında kapsamlı yaklaşımlar ve çözümler üretilmesinin tartışılması gerektiğini kaydetti.
aa
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...