Yurt Gazetesi yazarlarından, TURKTIME Yayın Koordinatörü Olcay Bağır, bu haftaki köşesinde son dönemde bir furya halini alan asker dizilerini yazdı. "Duygusal Mastürbasyon" başlıklı yazısında bu dizilerin hangi amaçla çekildiğini sorgulayan Bağır, "Asker dizileri duygusal tatmin sağlıyor" diyor.
Ana akım televizyon kanallarının geçtiğimiz bahar aylarında, teröristlerle savaşan askerlerin hikâyelerini anlatan üç diziyi peş peşe ekrana sürdüğünü söyleyen Bağır, Kanal D’de “İsimsizler”, Star TV’de “Söz” ve FOX TV’de “Savaşçı” dizilerini saydıktan sonra "Dağ filminin kadrosu da TV için iş yapmaya karar verdi ve Star’da “Börü” adıyla bir dizi çekmeye başladı. Yakında o da ekranlarda yerini alır." diyor ve "İyi ama aynı tarihlerde 3 farklı büyük kanalda, konuları aşağı yukarı aynı olan bu dizilerin aynı günlerde ekranlara gelmesinin tesadüf olduğunu söylemek ne kadar mümkün?" diye soruyor.
Yazısında, Türkiye’de dizilerin toplumun geneli üzerindeki etkisinden bahsetmeye gerek bile olmadığını belirten Olcay Bağır şöyle devam ediyor: "Ülkemizde tamamen kurgu olan dizi/filmlerin gerçekmiş gibi algılanabildiği bir gerçek. Kurtlar Vadisi dizisindeki Çakır karakterinin ölümünün ardından gıyabında cenaze namazı kılındığını ve gazetelere taziye ilanlarının verildiğini nasıl unutabiliriz? Veya Ekmek Teknesi dizisinde Fırıncı Nusret Baba karakterini canlandıran Savaş Dinçel’e Fırıncılar Odası’nın ödül vermesi!"
"Asker dizileri furyasının, 15 Temmuz’da itibarı zedelenen Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yeniden halkın gözünde eski değerini kazanması için başlatıldığını söylemek hatalı bir tespit olabilir mi?" diye sorgulayan Bağır'ın yazısı şöyle devam ediyor:
"Peki, bu dizilerin -amiyane tabirle- 'halkın gazını almak' için çekildiğini söylemek ne kadar yanlış olur? Şöyle ki… İçeride ve dışarıda pek de parlak günler yaşamadığımız malum. İnsanlar kahramanlık masallarıyla avutulmak isteniyor. Ve yine insanların gururlarının okşanmasına ihtiyaçları var. Kurguyu gerçek zannetme eğilimindeki yurdum insanı için de propaganda aracı olarak çok rahat kullanılan TV dizileri veya sinema filmleri bu açığı kapatıyor. Tıpkı 2003 yılında Irak’ın Süleymaniye kentinde Amerikan askerleri tarafından Türk Özel Kuvvetleri Bürosu’na yapılan baskınla, 11 Türk askerinin başlarına çuval geçirilip kelepçelenerek esir alınması olayında Kurtlar Vadisi: Irak filminin üstlendiği işlev gibi. Türk Rambosu(!) Polat Alemdar bu utanç verici olayda Türkiye’nin intikamını almış ve halkın rahatlamasını ve duygusal tatminini sağlamıştı. Sokağa çıkıp bu olayı hatırlattığınızda muhtemelen, 'Polat intikamımızı almıştı' gibi bir cevapla çok sık karşılaşacaksınız!
Asker dizileri de, teröre karşı kahramanca mü- cadele eden ve hep galip gelen askerleri ve hep yenilen alçak teröristleri göstererek halkın tatmin olmasını sağlıyor. Aslında söz konusu olan duygusal mastürbasyondur."
Yazının tamamını okumak için tıklayın...
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...