Dünyada yapılan araştırmalar insanların yüzde 80'inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadığını ortaya koydu.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, artrit ve benzer hastalıklar hakkında bilgilendirme yapmak ve farkındalık oluşturmak için her yıl 12 Ekim "Dünya Artrit Günü" olarak anılıyor. Bu yılki etkinliklerde ankilozan spondilit hastalığı ve sıkça rastlanan bel ağrısı için bilgilendirme amaçlanıyor.
Vücut tarafından üretilen, eklemlerde meydana gelen iltihabi bir hastalık olan artrit, ayak ve el bileği, diz gibi eklemlerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkarak, şişme, sertleşme ve ağrı gibi belirtilere neden oluyor.
Çeşitli romatizmal hastalıklarla ilişkilendirilen hastalığın tek bir formu bulunmuyor. Hastalığın bazı formları çok ağır seyrederken, bazıları ise dönem dönem kendisini gösteren hafif şiddette olan artritler olarak görülüyor.
Açıklamada halk arasında "kireçlenme" olarak da bilinen hastalıkla ilgili şu bilgilere yer verildi:
"En sık başparmak tabanındaki eklemi, parmakların uç veya orta eklemlerini, kalçalar, dizler ve ayak başparmağı tabanındaki eklemleri etkiler. Vücudun herhangi bir bölümünde oluşan artrit nedeniyle iltihap (İnflamasyon) görülebilir. Artrit sıklıkla sistemik lupus eritematozus (SLE), gut, romatoid artrit, osteoartrit, anklozan spondalit gibi romatizmal hastalıklara eşlik eder. Bu hastalıklar güçten düşürücü, hatta yaşamı tehdit edici olaylara neden olabilir. Kaslar, kemikler ve iç organlar da dahil olmak üzere vücudun diğer bölümlerini de etkileyebilir."
Dünyada yapılan araştırmaların insanların yüzde 80'inin hayatları boyunca en az bir kez bel ağrısı yaşadığını ortaya koyduğuna dikkat çekilen açıklamada, en sık görülen ağrı tipinin mekanik bel ağrısı olduğu belirtildi.
Açıklamada, "Mekanik bel ağrısı tanımı daha çok fiziksel aktivitelerde şiddetlenen ve dinlenirken hafifleyen bel ağrıları için kullanılır. Sıklıkla belin kas bağ ve eklemlerinin hasarlanması veya doğru çalışmasından kaynaklanmaktadır. Mekanik kaynaklı bel ağrıları sıklıkla omurganın alt kısmını etkileyen, kalçaya ve bacaklara kadar ağrının şiddetinin hissedildiği ağrılardır. Öne doğru çok eğilip kalkmak, uzun süre ayakta kalmak, uzun süre yürümek iyice ağrıları tetikler. Günlük zorlayıcı aktiviteler yapan her kişide mekanik bel ağrılarına rastlanır." ifadelerine yer verildi.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...