ABD'nin ilk olarak 1996 yılında uygulamaya soktuğu ve 2006'da uzatılan "İran Yaptırımlar Yasası", 10 yıl daha uzatılmak üzere Senatoda oylandı ve oybirliğiyle kabul edildi.
Temsilciler Meclisinin ardından Senatoda da kabul edilen yasa tasarısı Başkan Barack Obama'ya gönderildi. Obama imzaladıktan sonra yasalaşacak tasarı, 2026 yılına kadar yürürlükte kalacak.
İran'ın nükleer silah sahibi olmasını engellemeye yönelik söz konusu yasa, bu ülkenin enerji endüstrisine kısıtlamalar ve yaptırımlar içeriyor.
Beyaz Saray, konuyla ilgili açıklamasında, yasa tasarısının İran'la nükleer anlaşma kurallarıyla ne ölçüde örtüştüğüne ve ilgili uluslararası yasaları ihlal edip etmediğine bakılacağı bilgisini paylaştı.
Daha önceki açıklamalarında, tasarıyı hazırlayanlar arasında yer alan Demokrat vekil Eliot Engel, yönetim değişse bile İran konusunda ABD'nin durduğu yeri koruması gerektiğine işaret etmişti. Bir diğer tasarı destekçisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Cumhuriyetçi Ed Royce da söz konusu yasanın ABD-İran ilişkilerini düzenleyen "kritik bir araç" olduğunu vurgulamıştı.
Bugün Senatodan geçen tasarının yasalaşması halinde İran'la nükleer anlaşmayı nasıl etkileyeceği ise ayrı bir tartışma konusu olarak görülüyor.
8 Kasım'daki seçimleri kazanan Cumhuriyetçi Donald Trump birçok kez "İran'la nükleer anlaşmaya karşı olduğunu" dile getirmişti. Trump'ın göreve başlamasından sonra İran konusunun başkent Washington'ın ana gündem maddeleri arasında ön sıralarda yer alması bekleniyor.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...