Selvi, İYİ Parti'nin CHP'den gelen ortak miting önerisini reddetmesi üzerine, "Bence İYİ Parti kendi duruşu, siyasi kimliği ve politikaları açısından doğru bir karar verdi. CHP’nin gölgesi altına girmedi" dedi.
ABDULKADİR SELVİ'NİN YAZISI ŞÖYLE:
İYİ Parti’de, CHP’den ‘Aile büyüğü gibi hareket ediliyor’ rahatsızlığı
CHP’den İYİ Parti’ye, 4 Aralık’ta Mersin’de “ortak miting” yapma teklifi götürülüyor. Kürsüye Kılıçdaroğlu ile Akşener’in birlikte çıkması öneriliyor.
Ama önce CHP, Mersin’de miting kararı alıyor, sonra İYİ Parti’ye birlikte yapma teklifi iletiliyor.
Yani iki parti birlikte miting kararı almıyorlar.
İlginç bir rastlantı. 4 Aralık’ta Meral Akşener’in daha önceden belirlenmiş Mersin programı var. Akşener, Mersin’de esnaf ziyareti yapacak. Ancak CHP’nin aynı gün Mersin’de miting kararı alması üzerine Akşener programını değiştiriyor. Akşener, 4 Aralık’ta Amasya’da olacak.
Akşener’le Kılıçdaroğlu yerel seçimlerde Denizli, Balıkesir ve Aydın’da ortak miting yapmışlardı. Peki bu kez CHP’den gelen ortak miting önerisini İYİ Parti niye geri çevirdi?
İYİ PARTİ’NİN KARARI DOĞRU
Bence İYİ Parti kendi duruşu, siyasi kimliği ve politikaları açısından doğru bir karar verdi. CHP’nin gölgesi altına girmedi. Kendisine CHP’nin stepnesi muamelesi yapılmasına engel oldu. Yerel seçimlerde iki parti seçim ittifakı yapmıştı. Ortak miting o nedenle yadırganmazdı ama bu kez resmi olarak ittifak kararı alınmış değil.
Bu tespitlerden sonra İYİ Parti’nin, CHP’den gelen ortak miting teklifini reddettiği toplantıda üzerinde durulan gerekçeleri sıralamak istiyorum.
1- Millet İttifakı bir işbirliği ittifakı. AK Parti ile MHP arasındaki ittifaka benzemiyor. Resmi olarak ittifak kurulmadan önce ortak miting yapılması İYİ Parti’nin kimliğine, duruşuna ve politikalarına zarar verebilir.
2- CHP de İYİ Parti de bundan sonra miting yapacaklar. İlk miting ortak olursa bundan sonra da iki partinin ortak miting yapması zorunlu gibi bir anlayış oluşabilir.
3- İYİ Parti, CHP’nin güdümünde, gölgesinde gibi bir görüntü, İYİ Parti’nin büyümesini, gelişmesini önler. CHP’nin gölgesinde kalır.
HDP ÇEKİNCESİ
4- CHP ile HDP arasında dikkat çekici bir yakınlaşma yaşanıyor. Mersin’de HDP yüzde 16.9 oy oranı ile üçüncü sırada geliyor. HDP, Mersin’de CHP mitingine destek verebilir. Orada CHP ve HDP bayrağı ile İYİ Parti bayrağının yan yana gelmesi doğru olmaz. HDP faktörü nedeniyle, kendi sorumluluğumuzda olmayan Mersin mitinginde hangi pankartların açılacağını, hangi sloganların atılacağını bilemeyiz.
CHP’NİN TAVRINDAN RAHATSIZLIK
Bu noktadan sonra ise İYİ Parti’deki, CHP’nin tutumundan kaynaklanan rahatsızlığa dikkat çekeceğim. Millet İttifakı’nı sürdürmek istiyorsa CHP’nin bu noktalara dikkat etmesinde yarar var. Bu satırlar, CHP ile İYİ Parti arasında yeni bir kriz öncesinde erken uyarı olarak görülebilir. İsterlerse dostça bir hatırlatma olarak görürler, istemezlerse siyasi bir uyarı olarak değerlendirebilirler.
Çünkü bu değerlendirme bana ait değil. İYİ Parti’den yansıttığım satırlar olarak görülebilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...