Son günlerle ABD ile yaşadığı kriz ve füze denemeleri ile gündemden düşmeyen Kuzey Kore bu sefer teknoloji dünyasının merceğinde.
Ülkedeki yasaklarla tanınan Kuzey Kore yönetimi ABD merkezli teknoloji devi Apple’ın tablet serisine verdiği genel ad olan iPad ismiyle tablet geliştirildi.
İçerisinde 40'tan fazla uygulamayla satışa çıkan tablet, dört çekirdekli ve 1,2 GHz işlemciye sahip.
1 GB belleğe ve 8 GB depolama alanına sahip olan model HDMI kablosu ve harici klavyesiyle raflardaki yerini alacak.
8 inç ekrana sahip olan tablet sadece Kuzey Kore’de satışa çıkacak.
Tam adıyla 'Ryonghung iPad' olan model nedeniyle Apple, Kuzey Kore'ye tazminat davası açamıyor.
Zira Kuzey Kore’nin dış dünyaya kapalı yapısı sebebiyle şirket konuyu mahkemeye taşıyacak bir platform bulamıyor.
Peki Kim Jong Un yönetimindeki ülkede internetin akıbeti ne?
Yaklaşık 20 yıl önce hayatımıza giren internet kısa sürede pek çok alışkanlığımızı değiştirdi. Ancak bu durum Kuzey Kore'yi pek de etkilemedi. Zira ülkede yaşayan 25 milyon kişinin internetin ne olduğuna dair fikri bile yok.
Geniş bant uygulamasına 2010 yılında geçen ülke internet kullanımını sadece ülkedeki yabancılar, uluslararası kuruluşlar ve devlet dairelinin kullanımına sundu.
Bu yıllarda sadece binlerle sınırlı kişi tarafından kullanılan internete giriş yasak olduğu için sansür de bulunmuyordu.
Aynı yıllarda söz konusu serbestlikten dolayı ülkeyi ziyaret eden Çinliler ülkelerinde giremedikleri sosyal medya platformlarında Kuzey Kore'de rahatlıkla girebildiklerini sıkça dile getiriyordu. Ancak bu durum oldukça kısa sürdü.
Koryolink, Korea Post Telekominikasyon Şirketi, Mısır merkezli Orascom Telekom Medya ve Teknoloji Holding SAE işbirliğinde ülkedeki yabancılar için internet hizmeti sunuyor.
Ancak bu hizmetin bedeli oldukça pahalı. Şirket 50 megabyte internet kullanımı için kullanıcılarından 10 euro talep ediyor.
Son yıllarda internet erişimi ülkenin önce gelen üniversitelerinin kullanımına da açıldı.
Ülkenin dış dünyadan sakladığı şeylerden bir tanesi de internet. Ancak ülkenin bu sırrı geçtiğimiz aylarda yaşana bir hata sonrası deşifre olmuştu.
Ülke dışındaki server'lardan girilemeyen Kuzey Kore siteleri geçtiğimiz aylarda kısa bir süreliğine de olsa dünyanın görüş alanına girmişti. Bu hata sonrası ülkede hizmet veren sadece 28 web sitesi olduğu ortaya çıkmıştı.
NTV
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...