İstanbul Büyükşehir Belediyesine bağlı İETT Genel Müdürlüğü'nün talebi üzerine Denizli'de bir firma tarafından üretilen ve yüzde 75'i yerli olan elektrikli faytonlar kısa süre içerisinde İstanbul başta olmak üzere adalar sokaklarında olacak. Görünümü ile adeta klasik otomobili andıran ve Payitaht ismi verilen faytonlar hayvan hakları ihlallerini de ortadan kaldıracak. Ancak bu zamana kadar adalardan hayvana işkence görüntüleri gelmeye devam ediyor.
ADI 'PEYİTAHT' OLACAK
İstanbul Adalar'da atların yaşadığı fayton eziyeti devam ederken, Denizli'de atların yerini alması planlanan ve ilk üretimi yapılan fayton İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) tarafından kabul gördü. Makine mühendisi Haluk Şahin tarafından tasarlanan faytona 'Payitaht' adı verildi.
SERİ ÜRETİM YAKIN
Faytonlar kısa sürede seri üretime geçerek İstanbul sokaklarındaki ulaşımda yerini alacak. Yüzde 75'i yerli olarak üretilecek olan faytonlar bilinen atlı klasik faytonların özelliklerine sahip olacak. Elektrikli faytonlarda farklı olan şey ise gücünü atlar yerine üzerindeki akülerden alması ve yular yerine direksiyonunun olması. Nostalji tutkunlarının da unutulmadığı elektrikli faytonlar lüks çadırı, kabini, koltukları ile klasik faytonlarla birebir aynı olacak şekilde üretilecek.
15 YILLIK ÇALIŞMA SONRASI SON PROJE MEYDANA GELDİ
Üretimi yapılan faytonun son haline ulaşmasının 15 yıllık bir zaman aldığını belirten Şahin, büyük bir Ar-Ge programı yaparak mevcut fayton modellerini geliştirdiklerini dile getirdi. Şahin şunları söyledi: "Elektrikli fayton yüzde 25 eğimleri (yokuşları) 6 kişi çıkartabilmekte, kalkış destek programı, fren destek programı, hidrolik fren sistemi, üzerinde bulunan sulu bazlı akülerle beraber körüklü fayton modeline gelmiştir. Fayton zaten Fransızca bir kap anlamına gelmektedir. Eğer buna at takarsanız atlı fayton olur, bu ise gücünü kendinden aldığından elektrikli fayton olarak anımsanmaktadır."
HAYVAN HAKLARI İHLALİNİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN TASARLANDI
Elektrikli faytonu daha çok 'hayvan hakları ihlalleri'nin önüne geçme fikrinden yola çıkarak tasarladıklarını anımsatan Şahin, İETT'ye sundukları ve kabul gören 'Payitaht' ismini verdikleri faytonun 4 saat şarjla 70-80 kilometre hıza çıkabildiğini vurguladı. Şahin, "Adalardaki atlı faytonların kullanılması ile beraber orada bulunan hayvan haklarının ihlalleri ile beraber bizim de bu proje aklımıza geldi. Elektrikli faytonun yapımına başladığımız 15 yılı aşkın zaman içerisinde 4 saat şarjla 70-80 kilometre giden elektrikli fayton yapıp bunu insanların beğenisine sunduk. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İETT 2 sene evvel bizden bir elektrikli fayton alarak bunun Ar-Ge'sinin geliştirilmesi istedi. Çok yakın bir zamanda da buradaki tesislerimizi ziyaret edecekler ve burada yapmış olduğumuz en son ürettiğimiz model olan 'Payitaht'ı yerli ve milli olarak yaparak huzurlarına sunacağız" diye konuştu.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...