Gelirler kontrolörlerinin vergi incelemesi sonrası gecikme faiziyle birlikte 4.8 milyar lira ceza kesilen Doğan Grubu'nda geri sayım başladı. Grubun, "zaman kazanma operasyonu" için hukukçular, akademisyenler ve yeminli mali müşavirlerle istişarelerde bulunduğu belirtiliyor. Doğan Yayın Holding'ten (bağlı ortaklıklardan) istenen 4.8 milyar liralık teminatın yürütmesinin durdurulmasının öncelikli hedef olduğu ifade ediliyor.
HUKUKİ GİRİŞİM
Vergi cezası raporları 24 Eylül'de Doğan Grubu'na tebliğ edildi. İlgili vergi daireleri Doğan Grubu'na teminat göstermesi için 15 gün süre verdi. Rekor büyüklükteki teminatın verilmesi için Doğan Grubu'nun 9 Ekim'e kadar süresi bulunuyor. Muteber bir kefilin garantörlüğünün yanı sıra grubun teminata esas varlıklarıyla ilgili değerlendirme yaptığı kaydediliyor. Doğan Yayın Holding 4.8 milyar TL vergi ceza ve ihbarnamesi tebliğ edildiğini dün KAP'a bildirdi.
DOĞAN NE İSTEYECEK?
Edinilen bilgilere göre, Doğan Grubu 4.8 milyar liralık teminat talebinin, grup mali bünyesinde yaratacağını iddia ettiği telafisi güç ve imkansız zararları gerekçe olarak ileri sürecek. Bu gerekçe, ceza raporlarındaki tespitlerin hukuka aykırı olduğu teziyle de desteklenecek. Ancak, zaman darlığı nedeni ile Doğan Grubu'nun, vergi mahkemesinden birden fazla istekte bulunacağı, alternatifli yürütmenin durdurulması kararı verilmesini isteyeceği konuşuluyor. Buna göre,
1- Doğan , vergi dairesinin savunması bile beklenmeden teminat istemi için yürütmenin durdurulması kararı almaya çabalıyor.
2- Bu seçenek işlemezse teminat verilmesinin son günü olan 9 Ekim'e kadar yürütmenin durdurulmasına çalışıyor.
3- Bu seçenek de işlemezse, yürütmenin durdurulması isteminin mahkemece vergi dairesine iletilmesi ancak idarenin savunması gelinceye kadar teminat talebinin bekletilmesini hedefleniyor. "Vergi dairesi savunmasını sunana kadar teminat istemi askıya alınsın" stratejisi izleniyor.
Sabah