Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, koronavirüs salgını sürecinde mesletiği eğitim ile üretim kapasitesinin harekete geçirildiği belirtildi.
Meslek liseleri atılan yeni adımlarla, maskeden dezenfektana, solunum cihazından maske makinesine kadar birçok farklı alanda üretim yapar hale getirildi.
Son olarak eş değerlerine göre çok daha az maliyetli Covid-19 antijen test kiti üretildiği açıklandı. Söz konusu üretim, Bursa Mustafa Kemal Coşkunöz Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve aynı zamanda Ar-Ge merkezi olan Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin iş birliğiyle yapıldı.
MARKA TESCİL İŞLEMİ BAŞLATILDI
Meslek lisesi öğretmenleri ve öğrencileri tarafından yapılan antijen test kitinin, tükürükten alınan numune ile 15 dakikada sonuç verdiği ifade edildi.
Ürün materyallerinin tamamı Türkiye'de üretilen kit ülkemiz için bir ilk oldu. Antijen kiti için 'BRS-CA' olarak belirlenen markasıyla tescil işlemleri başlatıldı ve tasarımları tamamlandı.
Ürünün okul öncesi, temel eğitim ve ortaöğretim kademelerinde kullanıma sunulması için alternatif tasarımları da yapıldı.
PİYASADAKİ KİTLERİN 3'TE 1'İ MALİYETİNDE
Meslek liselerinin ortak çalışmasıyla ortaya çıkan kitler, piyasada eş değer ürünlere göre 3'te 1 daha az maliyetle üretildi. Test kitinin seri üretimi için de çalışmalar başlatıldı.
Piyasadaki eş değer kitlerin üretim maliyeti 2,5 milyon lirayken, 'yerli üretim' olan kitin maliyeti 600 bin liraya denk geliyor.
"ÇALIŞMALAR 3 AY ÖNCE BAŞLADI"
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer konuyla ilgili, "Bursa'da arkadaşlarımız, antijen kiti üretimi ile ilgili AR-GE çalışmalarını 3 ay önce başlattı. Biz de gerekli tüm altyapı desteklerini sağladık. Çalışmalar, kısa sürede meyvelerini verdi. Tükürükten alınan numunelerden 15 dakika gibi kısa sürede sonuç alınabiliyor. Üretimin ve otomasyonun tamamı meslek lisesi öğretmen ve öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirildi. Antijen kitinin maliyeti de piyasadaki muadillerine göre oldukça düşük. Ayrıca ayda 5 milyon antijen kiti üretimi yapabilecek şekilde gerekli yatırımlarımızı da tamamladık" dedi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...