Küresel kriz 2012 yılında Türk bankacılık sektörüne risklerin yanı sıra fırsatları da beraberinde getirecek. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülke ekonomileri arasında kredi derecelerinin daralması Türk bankalarına özellikle yakın coğrafyada büyüme fırsatları yaratacak. Siyasi durumun düzelmesini bekledikleri Kuzey Afrika ülkelerindeki fırsatları yakından takip eden bankalar ekonomideki yavaşlama beklentilerine rağmen yurt içinde de şubeleşmeye devam edecek.
2012 şubeleşme stratejisini AKŞAM ile paylaşan 9 bankadan aldığımız bilgilere göre, gelecek yıl 400'e yakın yeni şube açılışı ile yaklaşık 7 bin kişiye iş imkanı doğacak. 2012 bankacılık sektörüne ilişkin beklentilerini aktaran 11 banka banka genel müdürü aktiflerin yüzde 15-18, kredilerin ise yüzde 16-20 arasında büyüyeceğini öngörüyor.
Yurtdışında büyüme fırsatları
- İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali: İç talebin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kredi dereceleri arasındaki farkın daralması da yurtdışı aktif yaratma alanlarını Türk bankaları açısından genişletti. Önümüzdeki dönemde Türk bankaları, Türkiye ekonomisinin büyüme potansiyeline katkıda bulunmanın yanı sıra yakın coğrafyamızdaki büyüme fırsatlarını da yakından izleyerek uygun ortamlarda yeni yatırım kararları alabilecek.
Aktif kalitesi bozulabilir
- Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın: 2012'de Türk bankalarının yurtdışından fonlama kabiliyetini bir miktar azaltacağını düşünüyoruz. Bu belirsizliğin bankaların sendikasyon ve seküritizasyon fonlamalarına az da olsa olumsuz olarak yansıyacak. Aynı zamanda borçlanma maliyetleri biraz yükselecek. Sektörde krediler krediler yüzde 15-20 aralığında büyüyecek. Ekonomik yavaşlama nedeniyle aktif kalitesi bozulabilir.
Aktifler yüzde 15, krediler yüzde 16 artacak
- Vakıfbank Genel Müdürü Süleyman Kalkan: 2012 yılında bankacılık sektörü aktif büyümesinin bir miktar yavaşlasa da yüzde 15 seviyelerinde gerçekleşmesini bekliyoruz. Sektör aktiflerinin en önemli parçası olan kredilerdeki artış hızının ise yüzde 16'lar seviyesinde gerçekleşmesi mümkün görünüyor. Sektöre ilişkin kredi riskliliğinin biraz daha fazla gündeme gelmesi beklenebilir. Mevduatlarda artış hızının 2011 yılına göre bir miktar gerileyerek yüzde 17 seviyesinde gerçekleşmesi mümkün.
Akbank 2012'de 1300-1600 eleman alacak
- Akbank Genel Müdürü Ziya Akkurt: 2012 yılı için konjonktürel beklentiler çerçevesinde pazar payımızı arttıracak, 60 ila 70 civarinda şube açılışı planladık. Buna paralel ihtiyaçlarımız doğrultusunda; 2012 işe alım sayımızın 1.300 -1.600 civarında olması planlanıyor.Yüksek büyüme potansiyeli taşıyan Türk bankacılık sektörünün sunduğu büyüme fırsatları Akbank'ın önceliğini oluşturuyor.
Yeni şube modelleri
- TEB Genel Müdürü Varol Civil: Kısa vadede, ki bundan kastım önümüzdeki 6 aydır, yaklaşık 15 şube açılışı planlanıyor. Bazıları ilk defa şube ağımızla hizmet vermeye başlayacağımız iller olacak.İlk hedefimiz olarak satış personelimizin üzerindeki operasyonel yükü azaltarak satış kapasitemizi arttıracağız. 2012'de yeni şube modelleri deneyerek müşteri tercihlerine göre farklılaşmış şube hizmetleri sunacağız.
10 şube açıp 100 kişi işe alacak
Şekerbank Genel Müdürü Meriç Uluşahin: Bankamızın kökenini oluşturan tarım bankacılığında da yeni ürünlerle pazarda büyümeye devam edeceğiz. 2012 yılında Anadolu Bankacılığı misyonumuz gereği bankacılık hizmetlerinden yeterince faydalanmayan bölgelerde 10 şube daha açıp bu şubeler için yaklaşık 100 kişiye istihdam sağlamayı planlıyoruz.
Mevduatta rekabet kızışacak
Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen: Gelecek yıl sektör kredilerde seçici olarak büyüyecek. Fonlama tarafında mevduatın önemi artacak. Önümüzdeki dönemde tasarruf eğiliminin de artmasıyla sektörün mevduat tabanında daha yüksek bir artış gözlenecek ve bankalar en yüksek payı almak için mücadele edecek.
KOBİ ve tüketici kredileri artacak
Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş: Şube sayımızı 70 arttırıp 670'e, çalışan sayımızı ise 1175 arttırıp 12.065'e çıkarmayı planlıyoruz. 2012'de sektörün aktiflerinin yüzde 18, kredilerinin ise yüzde 20 civarında büyümesini bekliyoruz. Kredilerdeki büyüme de yine her segmentte dengeli olacak ama KOBİ ve tüketici kredilerinin krediler içindeki payı -otoritelerin izin verdiği ölçüde- artmaya devam edecek.
Krizin etkileri çok düşük düzeyde hissedilecek
Türkiye Finans Genel Müdürü Derya Gürerk: Türk bankacılık endüstris sağlam sermaye yapısı ve aktif kalitesi sayesinde global kriz etkilerini Avrupa'ya nazaran çok daha düşük bir düzeyde hissedecek. Bununla birlikte özellikle yabancı ortakları mevcut küresel durumdan fazlasıyla etkilenmiş bankalarda birleşme ve satın almalar yaşanacağı düşüncesindeyiz.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...