Başörtü yasağının kalkması için 2014 yılında Uluslararası Basketbol Federasyonu'na (FIBA) başvuran ve isteğini iki yıl için kabul ettiren Bosna Hersekli kadın basketbolcu Indira Kaljo, "Başörtüsünün spora engel olmaması lazım. İsteyen kadınların rahat bir şekilde başörtüsünü takarak sporunu yapabilmesi gerekir" dedi.
Yaklaşık iki yıl önce basketbolda başörtüsü yasağının Ağustos 2016'ya kadar kaldırılmasını sağlayan Kaljo,
ABD'de profesyonel basketbol hayatını sürdürürken kapanmaya karar verdiğini ve FIBA'nın yasağıyla karşılaştığını anlatan 28 yaşındaki basketbolcu, kadınların özgürce basketbol oynaması için her gün dua ettiğini belirtti.
FIBA'nın 2014 yılında başörtülü kadınların basketbol oynaması için iki yıllık bir deneme kararı aldığını vurgulayan Kaljo, şunları kaydetti:
"FIBA'nın kadınların başörtülü basketbol oynayabilmesi için verdiği iki yıllık deneme süresi ağustos ayında sona eriyor. Yeni kararın olumlu çıkması ve herkesin özgürce basketbol oynaması için Allah'a dua ediyorum. İnşallah FIBA yeniden olumlu karar verecektir ve hepimiz özgürce basketbol oynayabileceğiz."
Kararın olumlu çıkması için FIBA üzerindeki çalışmalarını devam ettirdiğini anlatan Kaljo, "FIBA, ya bu yasağı tamamen kaldıracak ya da tekrar getirecek. Çok önemli bir karar alınacak. Herkesin başörtüsüyle oynayabilmesi lazım. Başörtüsüyle spor yapılabilmeli. İsteyen kadınların rahat bir şekilde başörtüsünü takarak sporunu yapabilmesi lazım" ifadelerini kullandı.
"Türkiye'de oynamak tarihi bir adım olur"
Kaljo, Türkiye'de basketbol oynamak istediğini dile getirdi.
Şu anda Suudi Arabistan'da basketbol yaşantısını devam ettiren Kaljo, bazı Türk takımlarıyla transfer görüşmeleri yaptığını aktararak, "Türkiye'yi çok seviyorum ve burada basketbol oynamak istiyorum. Birkaç takımla görüştüm fakat olumlu sonuçlanmadı. İyi bir basketbolcu olduğumu düşünüyorum. Eğer Türkiye'de oynarsam bu tarihi bir adım olur. Ben olmasam bile başörtülü bir kadının da Türkiye'de basketbol oynaması lazım. Bu adımı ben attım. Arkamdan gelecek sporcuları bekliyorum" değerlendirmesinde bulundu.
"Ben de mülteci oldum"
Küçük yaşta savaş yüzünden ülkesinde ayrılmak zorunda kaldığını vurgulayan Kaljo, spor sayesinde Suriyeli mültecilere yardım edilmesi gerektiğini kaydetti.
Çocukken yaşadıklarını duygulanarak anlatan Bosna Hersekli sporcu, "Ben küçükken mülteci oldum. Anneannem ve dedem savaşta hayatlarını kaybetti. Ben artık onlara sarılamıyorum. Bu benim için çok üzücü bir şey. Suriyeli çocukların şu an yaşadıklarını ben de küçük yaşta yaşadım ve mülteci oldum. Birleştirici gücü olan spor sayesinde dünyanın her yerinde bu çocuklara ulaşmamız lazım. Hiçbir zaman böyle şeyler olmaması gerekiyor. Mültecilerin daha iyi bir duruma gelmeleri için çalışmalıyız. Kendi geçmişimi hatırlayarak onları çok iyi anlıyorum" şeklinde konuştu.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...