Psikiyatri Uzmanı Dr. Gamze Yüksel özellikle pandemi döneminde fiziksel mesafenin artmasıyla birlikte sosyal medyada paylaşım hızının arttığını belirtti.
Sosyal medyanın belli bir süreden sonra sağlıklı kullanım amacından saptığını söyleyen Dr. Yüksel, insanların onay almak, beğeni almak için daha fazla çaba harcadığını ifade etti.
"BAĞIMLILIĞA DÖNÜŞÜYOR"
Dr. Gamze Yüksel, sosyal medyanın aşırı kullanımının öncelikle görme bozukluğu, duruş bozukluğu, uykusuzluk gibi sağlık sorunlarına yol açtığını aktardı.
Sosyal medya hesaplarına hızlıca ulaşabiliyor olmanın da bağımlılık yapma açısından etkili olduğunu söyleyen Yüksel, uygulamaların kullanım amacından çıkması halinde bağımlılık yapacağı uyarısında bulundu.
"BEKLENTİLERE GÖRE DAVRANIŞ ŞEKLİ"
Dr. Yüksel, "Beğenilmek, sevilmek, kabul görmek, onaylanmak insanların evrensel ihtiyaçlarıdır. Fakat bireyler bazen beğenilme, onay alma, kabul görme ihtiyaçları sebebiyle kendilerini fiziksel ya da kişisel olarak olduğundan farklı göstermeye ve başka insanların beklentilerine göre davranmaya, kendilerinden ödün vermeye başlamaktadırlar.
Paylaşım yaparken 'mükemmel' olma, 'toplumun güzellik standartlarına uyma' gerekliliği hissedebilmektedir. Bunun için aşırı, katı, sağlıksız diyetler yapabilmekte, kendilerini daha farklı göstermek için bazı fotoğraf uygulamaları kullanabilmekte ya da sürekli mutluymuş izlenimi vermeye çalışabilmektedirler. Bu şekilde davranıldığında kişi olduğu haliyle kabul edilme deneyimini yaşayamamaktadır" ifadelerini kullandı.
Kaynak / TRT Haber
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...