Yıllık 2 bin 400 kilogram yağış alan Rize’de su sıkıntısı yaşanıyor. Kentte son aylarda azalan yağışlar, su seviyesinin düşmesine ve içme suyu kaynaklarının azalmasına yol açarken, kuraklık tehlikesini de beraberinde getirdi.
Su tutulan göletlerin bulunmadığı kentte arıtılan dere suyu kaynakları, içme suyu şebekesine veriliyor. İçme suyu sorununa çözüm için akar yüzey sularının biriktirileceği gölet projesi hazırlandı. Rize Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kentte 2 yıl önce projelendirilen Andon Vadisi üzerinde yapılacak olan "Su Göleti Projesi" ile şehrin su sıkıntısı çözülüp kesintisiz bir içme suyuna kavuşturulması hedefleniyor.
"KURAK GEÇİYOR"
Rize Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada vatandaşların suyu tasarruflu kullanması istendi. Açıklamada, "İlimizde Ağustos-Eylül ve Kasım-Aralık ayları yağış açısından kurak geçmektedir. İlimiz; içme suyu tedariki açısından yağmur suyuna bağlı olarak yüzeysel suların arıtılmasıyla elde edilen suyu kullanmaktadır. Bu nedenle uzun süredir yağışların az olması ve buna bağlı olarak yüzeysel suların azalmasından dolayı sık sık su kesintisi yaşanmaktadır. İçinde bulunduğumuz bu süreçte daha az mağduriyet yaşamak adına bütün vatandaşlarımızı su konusunda tasarruflu olmaya davet ediyoruz. Uzun yıllar boyunca yaşamakta olduğumuz su sıkıntısını gidermek adına iki yıl önce belediyemizin DSİ ile birlikte projelendirdiği ve ilimizin su sıkıntısını giderecek olan; Andon Vadisi üzerinde yapacağımız Su Göleti Projesi’nin ihalesi yapılmış olup kısa bir sürede inşasına başlanacaktır. İvedi bir şekilde tamamlanması planlanan bu proje ile şehrimizin su sıkıntısını çözüp, sağlıklı ve kesintisiz bir içme suyuna kavuşmuş olacağız" denildi.
"3-5 GÜN YAĞMAZSA KURAKLIK OLUR"
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Karadeniz’de 3-5 gün yağmur yağmazsa kuraklık olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Yıllık toplam yağış Doğu Karadeniz’de Rize’de 2 ton. Onu görenler ‘burası ne kadar sulak, her tarafı şarıl şarıl su’ diye düşünüyor ama aslında doğru değil. Karadeniz’de eğim çok fazla, dereler çok kısa, çok hızlı bir şekilde yağan yağmurlar denize karışıyor. Toprak derinliği çok az. Yer altı suyu neredeyse hiç yok. O yüzden Karadeniz’de 3-5 gün yağmadığı zaman kurak olur. Su kullanımı konusundaki bu çağrıların tüm yıl boyunca yapılması lazım. Bizde bazen ‘kuraklık var, dikkat edin, suyu düzenli kullanın’ dediğiniz zaman insanlar; ‘su bitecek, tamamen susuz kalacağız deyip halılarını, perdelerini indirip yıkamaya da kalkabilir’. Panik havası yaratmak gibi tehlikeli bir yanı da var. O yüzden su kullanımı, suyu tasarruflu kullanmak her zaman öğretilmesi anlatılması gereken durum." (DHA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |