Yani, var olan hücreler kişi yaşlandıkça ölürken, sinir bağlantıları da yok oluyordu ve hafızadan muhakemeye, hatta dil becerilerine kadar, her şey düşüşe geçiyordu.
Sonra bilim insanları beynin aslında yeni sinir hücreleri üretebildiğini öğrendi, özellikle de hafızayla ilgili bölgelerde.
Peki, neden hala kognitif fonksiyonlar zamanla düşüşe geçiyor? Columbia Üniversitesi psikiyatri bölümünde araştırmacı olan Maura Boldrini yönetimindeki bir grup araştırmacı işte tam da bu sorunun cevabını arıyor?
Cell Stem Cell’de yayınlanan çalışmalarında, Boldrini ve ekibi hastalıktan değil, aniden, kaza sonucu ölen 28 sağlıklı insan beynini incelediler. Kişilerin yaşları 14 ile 79 arasında değişiyordu, böylece araştırmacılar farklı yaşlardaki insanlarda, beynin farklı bölgelerindeki hücrelere ve de beyin sinir hücrelerini artıran kök hücrelerin de sayısına baktılar.
Boldrini beynin hafızadan sorumlu bölümünde, yaşlı insanların da en az gençler kadar yeni nöron ürettiğini buldu. Ama yaşlanan beyinlerde farklı olan şey bu hücreleri besleyen kan akışının yavaşlaması.
Bu da daha az bölündükleri anlamına geliyor ve yaşlı beyinler genç beyinlere göre daha az sayıda nöron oluşturuyorlar. Yani, yeni beyin hücreleri hala var, ama yaşlı beyinlerde o kadar aktif değil.
Bulgular, yaşla ilintili bazı kognitif düşüşlerle, beyne giden kan akışını hızlandırarak mücadele etmenin mümkün olduğunu ileri sürüyor, bir de beyindeki sinir hücrelerini besleyen ince kılcal damarların hasar almadığından emin olmak gerekli.
“Damardaki kan akışının düzenli olması için egzersiz bir çözüm olabilir,” diyor Boldrini, “ayrıca, aklı çalıştıran aktiviteler de yardımcı olur.” Şimdilik bunlar, hayvanlardaki kan akışını hızlandırmayı sağladılar, ama daha insanlarda yaşla ilintili beyin fonksiyonlarını yavaşlatabileceği ya da tersine çevirebileceği konusunda güçlü bir çalışma yok.
Boldrini, bu araştırmadan elde ettiği sonuçları, Alzheimer’s gibi dejeneratif beyin hastalığı olan insanlarınkiyle karşılaştırmayı ve bu hastalıkların yeni hücre üretilmesini etkileyip etkilemediğini de görmeyi umuyor.
Kaynak: Ahval
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...