Sonuçları Scientific Reports dergisinde yayımlanan araştırmada, hamile fareler, cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik dalgalara maruz bırakıldı. Doğan yavrularda hiperaktivite, korkusuzluk ve hafıza problemleri olduğu tespit edildi. Bilim insanları, cep telefonunun yarattığı etkinin, çocuklardaki dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna (DEHB) benzediğini bildirdi.
Anne karnında cep telefonunun yaydığı dalgalara maruz kalan farelerin beyinlerinde de farklılık görüldü. Bu hayvanların beyninde glutamat maddesinin taşınmasında sorun tespit edildi. Bilim insanları, sorundan en çok etkilenen bölgenin, DEHB'de de önemli rol oynayan, prefrontal korteks olduğunu ifade etti. Bilim insanları araştırmalarında, farelerin kafeslerinin üzerine cep telefonu yerleştirdi. Cep telefonlarının bir bölümü açık bırakılırken, kontrol grubunun kafeslerindekiler kapatıldı. Açık olan cep telefonlarının SAR değeri, kilo başına 1,6 vat olarak ayarlandı. Avrupa Birliği ülkelerinde SAR değeri için izin verilen üst sınır 2 W/kg. Doğan fareler aralıklarla ayrıntılı testlerden geçirildi ve cep telefonu dalgalarına maruz kalan ile kalmayan fareler arasında nörofizyolojik olanlar dahil, belirgin farklılıklar tespit edildi.
Araştırmayı yürüten Yale Üniversitesi bilim insanlarından Tamir Aldad, aynı etkinin bugüne kadar yetişkin hayvanlarda yapılan deneylerde görülmemesinin, anne karnında gelişmekte olan canlıların beyinlerinin dış etkenlere karşı çok daha hassas olmasından kaynaklandığını belirtti. Farelerden alınan sonucun doğrudan insanlara aktarılamayacağını söyleyen Aldad, ancak insan yavrusunda da anne karnında beynin dış etkilere karşı çok hassas olduğu dönemlerin bulunduğunun bilindiğini hatırlattı. Aldad, aynı riskin insanlar için de bulunup bulunmadığının araştırılması gerektiğini vurguladı.
Genetik mutasyon, obeziteye yol açıyor
Öte yandan bilim insanları, belirli bir gende meydana gelen mutasyonun obeziteye yol açtığını belirledi. BBC'nin haberine göre Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi'nde fareler üzerinde yapılan testler, mutasyona uğrayan farenin beyninin iştah hormonlarındaki değişikliklere verdiği tepkinin sekteye uğradığını, bunun da beyne "artık yemek yeme" mesajının gönderilmesini engellediğini gösterdi. Bilim insanları, Beyin Kökenli Nörotrofik Faktör (BDNF) adı verilen gen nedeniyle mutasyona uğrayan farelerin normalden yüzde 80 oranında daha fazla yemek yediğini belirledi.
Yemek yedikten sonra insülin ve leptin gibi hormonların beyne "artık yemek yeme" mesajı gönderdiğini belirten bilim insanarı, mutasyona uğrayan farelerde söz konusu mesajın hormonlardan beynin doğru merkezine iletilmek üzere kana geçmediğini belirledi.
Araştırmayı yöneten Prof. Baoji Xu, BDNF geni mutasyona uğradığında nöronların birbirleri ile iletişim kuramadığını, leptin ile insülin mesajlarının iletilmediğini, dolayısıyla iştahta herhangi bir azalma olmadığını söyledi. "Nature Medicine" dergisinde yayımlanan araştırmanın, obezitenin önlenmesinde yeni bir çığır açabileceği belirtildi. (AA)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...