Çocukluk dönemi, bir bireyin gelişimi ve yetişkinlikdönemine hazırlanması adına çok büyük önem taşıyor. Özellikle gelişmedönemindeki çocukların, dünya ile ilgili öğrendiği tüm bilgilerin %80'iningörme duyusu sayesinde algılandığını belirten Dünyagöz Ankara'dan Doç. Dr. Doğan Ceyhan,"Görme duyusu, gelişme çağındaki her çocuğun hayatında tahmin edildiğinden dahabüyük bir yer kaplıyor. Yapılan araştırmalar, eğitim çağındaki çocuklarınöğrendiği bilgilerin %80'ini görme duyusu sayesinde algıladığını ortayakoyuyor. Ülkemizde her üç çocuktan birinde görme bozuklukları mevcut. Ne yazıkki bu sorunun farkında olmayan aileler, çocuklarının okuldakibaşarısızlıklarını 'Öğrenme yeteneği düşük' şeklinde yorumluyorlar ve budurumun görme problemleri ile alakalı olduğunu tespit edemiyorlar. Oysa bahsigeçen çocuk, gerekli önlemler alındığı takdirde hem akademik hem de davranışsalolarak kendisini geliştirme şansına sahip. Bu sebepten dolayı aileler,çocuklarının düzenli göz muayenelerini aksatmamalılar. Ancak bu düzenlimuayeneler sayesinde çocukların dahi farkında olmadığı görme bozukluklarınıçözüme kavuşturabiliyoruz" diyor.
Dijital çağ ile göz sağlığısorunları artıyor
Günümüzde her evde bulunan cep telefonu, televizyon vetablet gibi dijital cihazların göz yorgunluğunu tetiklediğini söyleyen Doç. Dr.Ceyhan, "Çocuklar bu ekranların karşısında saatlerce vakit geçiriyorlar.Gözlerinin yorulduğunun farkına varmadıkları için, ailelerine de şikâyettebulunmuyorlar. Ancak uzun süre sabit bir şekilde bu ekranlara bakmak,çocuklarda göz kayması ve göz kuruluğu gibi birçok görme sorunu oluşmasınasebep olabiliyor. Günlük bilgisayar, cep telefonu ve tablet kullanımının 1,5-2saati aşmaması gerekiyor" ifadelerini kullanıyor.
Bu belirtilere dikkat
Çocukluk döneminde sıklıkla görülen rahatsızlıklar hakkındabilgiler paylaşan Doç. Dr. Ceyhan, "Görme bozuklukların görülme sıklığı yaşa bağlıolarak artarken; göz tembelliği, şaşılık, miyopi, hipermetropi ve astigmatrahatsızlıkları çocuklarda en sık gözlenen rahatsızlıklardır. Bu rahatsızlıklarıntespit edilebilmesi için, her yıl yapılması gereken göz muayenelerininaksatılmaması gerekiyor. Aileler, çocuklarının durumlarını takip ederkenbelirtilere de dikkat etmeliler. Göz kayması, göz kapağı düşüklüğü, sıklıklaçapaklanma ve şişlik, bir gözü kapayarak görmeye çalışma, okul tahtasını görmeşikâyetleri, kitap okurken satır atlama, gözleri kısarak bakmak, televizyonuyakından seyretmek, gözlerde sulanma, kaşınma, ağrı, ödev yapmakta zorlanmaveya okurken cümlelerin el ile takip edilmesi gibi belirtileri dikkatealmalılardır. Tüm çocukların özellikle okula başlamadan önce ve okul süresincedüzenli göz muayenelerinin gerçekleştirilmesi sayesinde başarılı bir akademikve sosyal hayatları olmasını sağlamak mümkün" diyerek sözlerini tamamlıyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...