TURKTIME / Demans semptomları düşünce, iletişim ve hafızadaki bozuklukları içerir. Demans 65 yaş üstü kişilerde daha sık görülür, ancak gençleri de etkileyebilir. Hastalığın erken başlangıcı, insanlar 30'lu, 40'lı veya 50'li yaşlarındayken başlayabilir. Tedavi ve erken teşhis ile hastalığın ilerlemesini yavaşlatabilir ve zihinsel işlevi sürdürebilirsiniz.
DEMANSIN BELİRTİLERİ;
Siz veya sevdiğiniz kişi hafıza sorunları yaşıyorsa, hemen bunama olduğu sonucuna varmayın. Bir kişinin demans tanısı alabilmesi için günlük yaşamı önemli ölçüde etkileyen en az iki tür bozukluğun görülmesi gerekir.
Kişi, hatırlama güçlüğüne ek olarak, şu konularda da sağlık bozukluklarıda yaşayabilir:
-Dil
-İletişim
-Odaklanmak
-Akıl yürütme
1. YAKIN DÖNEM HAFIZA KAYBI
Hafıza ile ilgili sorun, bunamanın erken bir belirtisi olabilir. Değişiklik genellikle kısa süreli hafızayı içerir. Yaşlı bir kişi, yıllar önce meydana gelen olayları hatırlayabilir, ancak kahvaltıda ne yediğini hatırlamayabilir.
2. DOĞRU KELİMELERİ BULMADA ZORLUK
Demansın bir başka erken belirtisi, düşünceleri iletmek için mücadele etmektir. Demansı olan bir kişi, bir şeyi açıklamakta veya kendilerini ifade etmek için doğru kelimeleri bulmakta zorluk çekebilir. Demansı olan biriyle konuşmak zor olabilir ve sonuca varmak normalden daha uzun sürebilir.
3. RUH HALİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER
Demansta ruh halindeki bir değişiklik de yaygındır. Demansınız varsa, bunu kendinizde fark etmeniz her zaman kolay olmayabilir, ancak bu değişikliği başkasında da fark edebilirsiniz. Örneğin; Depresyon
Ruh hali değişiklikleriyle birlikte, kişilikte de bir değişiklik görebilirsiniz. Demansta görülen tipik bir kişilik değişikliği türü, utangaçlıktan dışa dönüklüğe geçiştir.
4. İLGİSİZLİK
Apati veya halsizlik, genellikle erken bunamada görülür. Semptomları olan bir kişi hobilere veya aktivitelere olan ilgisini kaybedebilir. Artık dışarı çıkmak veya eğlenceli bir şey yapmak istemeyebilirler. Arkadaşları ve ailesiyle vakit geçirmeye olan ilgilerini kaybedebilirler ve duygusal olarak boş görünebilirler.
5. NORMAL GÖREVLERİNİ TAMAMLAMADA ZORLUK
Normal görevleri tamamlama yeteneğindeki ince bir değişim, birinin erken bunama olduğunu gösterebilir. Bilinen görevleri tamamlama mücadelesinin yanı sıra, yeni şeyleri nasıl yapacaklarını veya yeni rutinleri nasıl takip edeceklerini öğrenmek için mücadele edebilirler.
6. KARIŞIKLIK
Demansın erken evrelerinde olan birinin kafası genellikle karışabilir; yüzleri hatırlayamadıkları, doğru kelimeleri bulamadıkları veya insanlarla normal bir şekilde etkileşime giremedikleri için kafa karışıklığı ortaya çıkabilir.
Karışıklık çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir ve farklı durumlar için geçerli olabilir. Örneğin, araba anahtarlarını yanlış yere koyabilirler, gün içinde ne olacağını unutabilirler veya daha önce tanıştığı birini hatırlamakta zorluk çekebilirler.
7. OLAYLARI TAKİP ETMEDE ZORLUK
Birey erken bunama nedeniyle olayları takip etmede zorluk çekebilir. Bu klasik bir erken bunama belirtisidir. Doğru kelimeleri bulmak ve kullanmak nasıl zorlaşıyorsa, demans hastaları bazen duydukları veya takip etmekte zorlandıkları kelimelerin anlamlarını unuturlar.
8. YÖN DUYGUSUNU KAYBETME
Yön duygusu ve uzamsal yönelim, demansın başlamasıyla birlikte genellikle bozulmaya başlar. Bu, bir zamanlar tanıdık olan yer işaretlerini tanımamak ve düzenli olarak kullanılan yol tariflerini unutmak anlamına gelebilir.
9. TEKRARLAMA
Hafıza kaybı ve genel davranış değişiklikleri nedeniyle demansta tekrarlama yaygındır. Kişi, tıraş olmak gibi günlük işleri tekrarlayabilir veya takıntılı bir şekilde eşya toplayabilir. Aynı soruları cevaplandıktan sonra gün içerisinde tekrar cevaplayabilir.
10. DEĞİŞİME UYUM SAĞLAMA
Demansın erken evrelerindeki biri için bu deneyim korkuya neden olabilir. Aniden tanıdıkları insanları hatırlayamazlar veya başkalarının söylediklerini takip edemezler. Bu nedenle, yeni deneyimler denemekten korkabilirler. Değişikliğe uyum sağlama zorluğu da erken bunamanın tipik bir belirtisidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...