TURKTIME / Demansın bilinen bir nedeni yoktur. Yaşam tarzı alışkanlıklarından, yeme alışkanlıklarına kadar çeşitli faktörler, bu durumu geliştirme riskini artırabilir. Hastalığın nedenlerinin listesi oldukça uzundur. Yapılan yeni bir araştırma, bu listeye yeni bir faktör daha ekledi.
Yakın zamanda yapılan bir araştırma, orta yaşta uyuma saatleri ile uyuma şeklinin ileriki yaşlarda demans riskini yüzde 30 artırabileceğini ortaya koydu.
Londra Üniversitesi'nden Doktor Severine Sabia tarafından yürütülen araştırma, orta yaş döneminde uyuma saatleri ile uyuma düzeninin, yaşamının devamında zihinsel sağlık durumunu etkiledğinini ortaya koydu.
Araştırma, yaşamın erken dönemlerinde uyuma saatleri ile uyuma düzeninin, yıllar sonra demansın başlangıcını nasıl etkileyebileceğini anlamak için yapıldı. Araştırma için İngiltere'de 50 yaş ve üzerinde yaklaşık 8.000 kişiden alınan veriler incelendi.
Araştırma, geceleri altı saat veya daha az uyuyan kişilerin, demans olma olasılığı yedi ila sekiz saat uyuyanlara kıyasla riskinin yüzde 30'dan daha yüksek olduğunu açıkça ortaya koyuyor.
Bu araştırma, uyuma saatleri ile uyuma düzeninin demansla ilişkilendiren ilk araştırma değil.
YETERSİZ UYKU SAĞLIĞI NASIL ETKİLER?
Yetersiz uyku, uykusuzluk ve ortalamadan daha uzun süre uyumak sağlığınıza birden fazla şekilde zarar verebilir; obezite, kalp sorunları, yüksek tansiyon ve diyabet. Hatta, yetersiz uyku, duygu durumunu bile etkiler, kendinizi daha sinirli ve daha karamsar hissettirir.
Demans tedavisi sırasında bile, hastalığı yönetmek için uyku kalitesinin artırılması önerilir. Gece 7-8 saat uyumak zihnimizi tazelemeye, enerjik kalmaya ve bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
DEMANSIN ERKEN BELİRRTİLERİ
Demans belirtileri yaşamın erken dönemlerinde ortaya çıkmaya başlar. Belirtilerin zamanında farkına varabilirseniz, tıbi destekle hastalığın ilerlemesini geciktirebilir ve durumu kolayca yönetebilirsiniz. İşte demansın bilenen en yaygın belirtileri;
Bilişsel değişiklikler
Hafıza kaybı
İletişimde ya da kelime bulmakta zorlanma
Görsel beceriler ve yön bulma becerilerinde eksiklik
Akıl yürütme ve sorun çözmede zorlanma
Karışık işleri yürütmede zorlanma
Motor fonksiyonlarda ve koordinasyonda zorlanma
Kafa karışıklığı ve odaklanamama
Psikolojik değişiklikler
Kişilik değişikliği
Depresyon (Bunalım)
Anksiyete (Kaygı Bozukluğu)
Uygunsuz Davranışlar
Paranoya
Halüsinasyon
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...