Hande Fırat, "Pusu noktasında hipotermi" başlıklı yazısında donan iki askerin son anlarını kurtarma ekipleri ve helikopterin zorlu şartlardaki mücadelesini yazdı.
Yazının öne çıkan satırları şöyle:
"81 teröristin etkisiz hale getirilmesi için biz sıcak evlerimizde otururken 21 timle operasyon başladı. Bu timlerden 9’u Nazımiye kırsalında, 2’si Sarıyayla köyü kırsalına gitti. 23 yaşındaki Uzman Çavuş Asım Türkel ile 26 yaşındaki Ferruh Dikmen’in şehit düştüğü operasyondan bahsediyorum. Allah rahmet eylesin. Asker, jandarma, polis, istihbarat hepsi birlikte büyük bir kararlılıkla terörle mücadele ediyor. Bu mücadele başarı ile sürdürülüyor.
Bu mücadele sırasında iki askerimizin soğuktan, hipotermi geçirerek şehit olması tartışma yarattı. Soruşturma sürüyor. Hepimizin ortak temennisi böylesi üzücü bir olayın bir daha tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması. İhmali olanlar varsa da gereğinin yapılması...
Kuşkusuz önümüzdeki süreçte ayrıntılar netleşecektir ama ben edindiğim bilgileri paylaşmak istiyorum.
TİM KOMUTANI (25 EKİM): BU AKŞAM İDARE EDERİZ
İçişleri Bakanlığı’nda ve yerel birliklerde yurtiçinde yürütülen operasyonlar günlük planlanıyor. Her pazartesi günü istihbarat ve koordinasyon toplantısında hava raporları da dahil tüm raporlar masaya yatırılıyor, operasyon planları gözden geçiriliyor.
1 Ekim’de Tunceli kırsalında başlayan operasyon da aynı şekilde kararlaştırılmış. Bu arada çok kritik bir bilgiyi daha paylaşayım. Açık havada terör örgütü İHA’ların sürekli görüntü alması sebebiyle kıpırdayamıyor, bu nedenle de örgüt saldırı, yer değiştirme, pusu gibi eylemleri için özellikle yağışlı ve kötü havayı tercih ediyor.
25 Ekim tarihinde iki tim 2 bin 300 metrelik tepede pusu ve dinleme görevini sürdürüyor. Ancak bir süre sonra hava bozmaya başlıyor. Helikopter ilk kez 25 Ekim akşamı iki timi almaya gidiyor. Fakat hava koşulları sebebiyle alamıyor. Tim ve tabur komutanlarının yaptığı görüşmede tim komutanları “Bu akşam idare ederiz, arazide sıkıntı yok, helikopter bizi gündüz alsın” diyor.
Bu arada meteoroloji verilerine de bakılıyor, 26’sı öğleden sonra hava bir süreliğine açık görülüyor. Ancak ertesi gün koşullar değişiyor, hava açmıyor, bunun üzerine iki tim geceyi geçirdiği pusu noktasından ayrılıp dağlık arazide yaklaşık 300 metre uzaklıktaki helikopterle buluşma noktasına gidiyor, yıllardır bölgede görev yapan ve “çok tecrübeli” olduğu belirtilen helikopter pilotu 5-6 kez bölgeye yaklaşmaya çalışıyor.
Tipi de giderek şiddetleniyor. Askerler helikopterle buluşma noktasında “soğuğu yiyorlar, sıcak kaybına uğruyorlar”, pusu noktasına geri dönmek zorunda kalıyorlar."
Yazının tamamını okumak için tıklayınız
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...