Dünya Sağlık Örgütü Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, çok sayıda Çin şehrinde sıkı bir şekilde uygulanan tecridin artık işe yaramadığını ve bu politikanın değiştirilmesi gerektiğini açıkladı.
DSÖ başkanı, Xi Jinping'in “dinamik sıfır-Covid” elde etme taahhüdüne tepki olarak, Çin'in Covid virüsünü ortadan kaldırma çabasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.
DSÖ: SÜRDÜRÜLEBİLİR BULMUYORUZ
Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus dün katıldığı bir medya brifinginde “DSÖ’nün, Çin'in Covid politikasının “Virüsün davranışı göz önüne alındığında sürdürülebilir olduğunu düşünmediğini ve Çinli uzmanlarla bu konuyu tartışarak bu yaklaşımın sürdürülebilir olmayacağını belirttik… Bence bir değişiklik çok önemli olacak” dedi. DSÖ'nün acil durum direktörü Mike Ryan ise “sıfır Covid” politikasının sadece ekonomik etkisi açısından değil insan hakları üzerindeki etkisinin de dikkate alınması gerektiğini söyledi. Ryan “Kontrol önlemlerini, toplum üzerindeki etkisine ve ekonomi üzerindeki etkisine karşı dengelememiz gerekiyor ve bu her zaman kolay bir kalibrasyon (ayar) değil” dedi.
KARANTİNA DEVAM EDİYOR
Ryan ayrıca, virüsün 2019'un sonlarında Wuhan şehrinde ortaya çıkmasından bu yana Çin'in 15.000 ölüm kaydettiğini belirtti. Bu, ABD'de 1 milyon ve Hindistan'da 500.000'den fazla ölüm ile karşılaştırıldığında nispeten düşük bir sayı. Ryan, bu verilere dayanarak dünyanın en kalabalık ülkelerinden birinin koronavirüs bulaşmasını engellemek için sert önlemler almak istemesinin normal olduğunu ifade etti. Bununla birlikte, devam eden salgınların ve son derece bulaşıcı Omicron varyantının yayılmasını durdurmanın zorluğunun da altını çizdiğini söyledi. Finans merkezi Şanghay'dan başkent Pekin'e kadar çok sayıda Çin şehri, bu yılın başından kilit altında. Şanghay, tecritte altıncı haftasında ve yetkililerin sert bir şekilde politikayı uygulaması halkın eziyet çekmesine ve öfkeye neden oluyor.
DSÖ BAŞKANININ SÖZLERİ ÜLKENİN SOSYAL MEDYASINDA ENGELLENDİ
Dünya Sağlık Örgütü Direktörünün Çin'in sıfır toleranslı Covid-19 politikasının sürdürülebilir olmadığına ilişkin yorumları üzerine Birleşmiş Milletler’in Weibo gönderisi, yayınlandıktan kısa bir süre sonra bu sabah Çin sosyal medya platformundan kaldırıldı. Bir başka Çinli sosyal medya platformu olan WeChat, Birleşmiş Milletler tarafından benzer bir gönderinin paylaşım işlevini devre dışı bıraktı. Ghebreyesus’un açıklamaları, Birleşmiş Milletler tarafından sosyal medya hesaplarında Çince olarak yayınlanmıştı.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |