IMF ise, kriz nedeniyle küresel ekonomideki küçülmenin ancak yüzde 1’de kalacağını tahmin etmişti. Dünya Bankası Başkanı, küresel ekonomideki küçülmenin, Büyük Depresyondan bu yana en büyük küçülme olacağına da dikkat çekti.
“GELİŞMEKTE OLAN EKONOMİLER DAHA KRİZİ HİSSETMEDİ BİLE”
Zoellick’in en çarpıcı sözleri ise küresel ticaret alanında oldu. Küresel ticaretin, son 80 yıl içindeki en düşük düzeye gerileceği tahminini ifade eden Zoellick, “Belirsizlik çok büyük. Ve daha gelişmekte olan ülkeler krizi hissetmeye başlamadılar bile” dedi.
“ÖNLEM PAKETLERİ OLSA OLSA ŞEKER SARHOŞLUĞU YARATIR”
Peki, önce ABD’nin, ardından da AB’nin açıkladığı önlem ve destek paketleri, krize çare olabilir mi?
Zoellick, bu konuda da oldukça karamsar konuştu;
Kredi sistemlerini düzeltmeden küresel ekonomiye sürekli para enjekte etmenin, “kaçınılmaz olarak yeni bir çökmeye neden olacağını” söyleyen Zoellick, “bu paketler olsa olsa şeker sarhoşluğu (sugar high) yaratır” dedi.
Zoellick, neden “şeker sarhoşluğu” terimini kullandığını ise şu sözlerle ifade etti;
"Şu anda en önemli konu batan varlıklar ve bankaların mali yapılarının değiştirilmesi. Ve benim şeker sarhoşluğu terimini kullanmamın nedeni, destek paketlerinin bir ayağa kaldırma sağlaması. Ancak yeniden kredi sisteminizi işler hale getirmezseniz, bunların yeniden çökmesi kaçınılmaz…"
Ekonomik krizin sadece ABD ve AB tarafından çözülmesinin mümkün olmadığını kaydeden Dünya Bankası Başkanı, “bu küresel bir kriz. Dolayısıyla, trans-atlantik müttefikleri aşan bir sorun” dedi.
"AB DAYANIŞMASI ZARAR GÖREBİLİR"
Konuşmasında Avrupa hükümetlerine de seslenen Zoellick, mevcut krizin Euro için de tehlike oluşturduğunu, bu durumun “mevcut AB dayanışmasını bile tehdit edebileceğini” söyledi. Dünya Bankası Başkanı, kriz nedeniyle AB içinde “doğu ve batı Avrupa bölünmesinin yaşanabileceği” uyarısında bulundu.
"RAKİP SİYASİ PARTİLER BİRLİKTE ÇALIŞMALI"
Zoellick’in verdiği çarpıcı mesajlardan biri de, ülkelerin ekonomik krizi aşmak için, "rakip siyasi parti ve hareketlerin birlikte çalışmaları gerektiği" konusunda idi.
Bu konuda, Ukrayna örneğini veren Dünya Bankası Başkanı, "Mesela Ukrayna’da pek çok siyasi parti var, bunlar birbirlerine muhalefet ediyorlar. Ancak krizi aşmanın yolu, farklı partilerden olan Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın, etkin şekilde birlikte çalışmasıdır" dedi.(hürriyet)