Gıda fiyatlarındaki azalan oynaklığın enflasyonu yüzde 7’nin altında tuttuğu görüldü. Analist beklentilerin aşağısındaki gelen bu rakam sonrası Merkez Bankası’nın haziran ayında atacağı faiz adımı merak konusu oldu. Analistler Merkez Bankası açısından son verilern bankanın elini kuvvetlendireceği yönünde görüş bildirdi. Ancake belirleyici etkenin yine de ABD Merkez Bankası FED’in atacağı faiz adımı olduğunun altı çizildi.
Ağbal: Kalıcı olsun
Maliye Bakanı Naci Ağbal, enflasyonun gerilemesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirterek, “Bunun kalıcı olması önemli” dedi. Yılın başında enflasyon konusunda bir miktar tereddüt yaşadıklarını dile getiren Ağbal, şöyle devam etti: “Fakat sonraki aylarda enflasyon peyderpey aşağı geldi. Artık yüzde 6.50 seviyesini yakalamış durumdayız. Özellikle gıda sektöründe bir önceki yıla göre çok hızlı bir şekilde gerçekleşen fiyat düşüşleri, manşet enflasyonu yüzde 9.50’lerden yüzde 6.50’lere çekti. Aylık olarak baktığımız zaman yüzde 0.58. Beklentiler yaklaşık yüzde 0.70 civarındaydı. Daha düşük bir enflasyon geldi.”
‘Merkez’ ne yapacak?
Bakan Naci Ağbal, para politikasının da büyümeye katkı vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Alternatifbank, Merkez Bankası’nın bu ayki toplantısında faiz koridoru üst bandında 25 baz puanlık indirim kararı alacağına ilişkin öngörüsünü paylaştı.
Finans Yatırım, üst bantta indirim ve ardından politika faizinde sınırlı bir artırım ile sadeleşme sürecini devam ettirdiğinin görülebileceğini açıkladı.
Destek Yatırım ise gıda fiyatlarının azalmaya devam etmesinin enflasyon oranının yüzde 7 seviyesinin aşağısında kalmasında etkili olduğunu ifade etti.
Giyim, kuşam değere bindi
- Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, tüketici fiyatlarındaki beş aylık artış yüzde 3.15 ve yıllık artış da yüzde 6.58 oldu.
- Mayıs ayında endekste kapsanan 417 maddeden; 67 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 247 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 103 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti.
- Aylık en yüksek artış yüzde 8.04 ile, mevsimlik ürünlerin piyasaya çıktığı giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti. Bu ürünleri yüzde 1.1 ile ulaştırma, yüzde 1.04 ile eğitim. yüzde 0.95 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 0.92 ile haberleşmedeki artışlar izledi.
- Yıllık en fazla fiyat artışları yüzde 12.8 ile alkollü içecekler ve tütünde gerçekleşti. Fiyatlar, lokanta ve otellerde yüzde 10.6, sağlıkta yüzde 9.6 yükseldi.
Milliyet
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...