Memorial Ataşehir Hastanesi Dahiliye Bölümü'nden Prof. Dr. Birsel Kavaklı, çikolatadan kahvaltılık gevreklere, salata soslarından pirinç ve beyaz una kadar akla gelebilecek her besinde bulunan şekerin, diyabetten erken yaşlanmaya kadar pek çok olumsuz etkiye sebep olduğunu söyledi.
Diyabeti olmayan kişilerin günlük olarak toplamda en fazla 8 kesme şeker miktarında şeker tüketmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Kavaklı, “Tadı şekerli olan her gıdada basit şeker vardır. Bunlardan kaçınmak, günlük şeker ihtiyacımızı karşılamak için lifli karbonhidratlardan yararlanmak gerekir” dedi. Prof. Dr. Birsel Kavaklı, şekerin vücuda verdiği zararları şöyle sıraladı:
> Şeker kalp-damar hastalıkları ve diyabet riskini artırmaktadır.
> Cilt sıkılığını, elastikiyetini sağlayan ve deri hücrelerinin sürekli yenilemesine yardımcı olan kolajen dokunun azalması, yaşlanan deride kırışıklığı artırmaktadır.
> Şekerin fazlası direkt kana karışır ve yağa çevrilir. Bu yağ vücudun belli organlarında birikir. Son zamanlarda da çok fazla görülen karaciğer yağlanmasına sebep olur. Karaciğer yağlanması da uzun dönemde sindirim bozukluğuna yol açar.
> Yüksek şeker seviyesi dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü yapabilir. İleri dönemlerde ise kandaki yüksek şeker oranı ile hücre içi ile dışı arasındaki geçiş bozularak yıpranma hızlanır. Bunu önce ayak sinirleri daha sonra beyin izler.
> Şeker sadece kilo artışına sebep olmaz, metabolik hastalıkları da tetikleyerek böbrek, göz, kalp gibi her organı olumsuz etkileyebilmektedir.
türkiye
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...