Güneşin gülen yüzünü gösterdiği bugünler hem beden sağlığımız hem de ruh sağlığımız için altın değerinde. Güneşli günlerin insan psikolojisi üzerindeki olumlu etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış bir gerçek. Güneş ışınları ayrıca kemiklerimizin ve kaslarımızın gelişiminde, bağışıklık sistemimizin güçlenmesinde büyük önemi olan D vitamini için de önemli bir kaynak. Güneş ışınlarının tüm yararlarının yanında bazı zararlarının olduğu da biliniyor. Güneşin yaydığı Ultraviyole ışınları cilt sağlığımızın yanı sıra en hassas organımız gözlerimizin sağlığını da tehdit etmekte. Konuyla ilgili Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Şenbilgin’den önemli bilgiler ve ipuçları aldık.
GÜNEŞ IŞINLARI HANGİ HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARIYOR?
Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Şenbilgin: “Güneşten yayılan Ultraviyole ışınları son yıllarda ozon tabakasında incelme, küresel ısınma gibi sebeplerle sağlığımız için daha fazla risk oluşturuyor. Ultraviyole ışınları sadece yaz aylarında değil her mevsim derimizin alt tabakalarına kadar ilerleyebilmekte cilt kanserlerine ve yaşlanmaya neden olabilmektedir. UV ışınları, cildimizin derin katmanlarına eriştiği gibi gözümüzün ağ tabakası olan retinaya kadar ulaşabilir. Göz kapağına, kornea tabakasına, göz merceğine, retinanın keskin ve ayrıntılı görmeyi sağlayan makula bölgesine zarar verebilir. UV ışınlarına yoğun olarak maruz kalmak göz kapaklarında cilt kanserine neden olabildiği gibi katarakta, tıbben makula dejenerasyonu olarak adlandırdığımız sarı nokta hastalığına, pterjium yani göz etine davetiye çıkarır. Kışın kardan, yaz aylarında da kum, su, çimen gibi yüksek yansıtma yüzeyi olan zeminlerden yansıyan UV ışınları kornea tabakasında yanıklara ve ciddi hasarlara yol açabilir.”
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ AKSESUAR MIDIR?
Kudret Göz İstanbul Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Şenbilgin göz sağlığımızı ve görme yeteneğimizi korumak için güneş gözlüğünün yaz ve kış kullanılması gerektiğini şu sözlerle vurguladı:
“Güneş gözlükleri, birbirinden farklı modelleriyle kıyafetlerimizi tamamlayan, hatta tarzımızı ortaya koymamızı sağlayan önemli bir aksesuar olsa da temel işlevleri gözlerimizi korumak. Ultraviyole ışınları bulutları aşarak yeryüzüne ulaşabilir. Dolayısıyla gözlerimiz UV ışınlarına kapalı havalarda da maruz kalır. Güneş gözlüklerini sadece açık ve güneşli havalarda değil kapalı havalarda da ve dört mevsim kullanmalıyız. Güneş gözlüğü seçiminde önceliğimiz estetik görünmek değil göz sağlığımızı korumak olmalı. Güneş gözlüğü seçerken bazı noktalara dikkat ederek güneşli günlerde de göz sağlığımızı koruyabiliriz.”
GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ SEÇİMİNDE ALTIN İPUÇLARI
• Ultraviyole ışınları, UVA, UVB ve UVC gibi farklı dalga boylarındadır. UVC ışınları ozon tabakası tarafından engellenmekte, UVA ve UVB ışınları yeryüzüne ulaşmaktadır. Güneş gözlüğü seçerken gözlüğünüzün hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruması olmasına dikkat edin.
• UVA ve UVB ışınlarını %99 - %100 oranında bloke eden, minimum UV400 filtreli güneş gözlüklerini tercih edin.
• Güneş gözlüğünüzün yüzünüze iyi oturmasına özen gösterin. Kirpiklerinizle camlar arasında belli bir mesafe bulunması, kirpiklerinizin camlara dokunmaması gerekir. Aynı zamanda gözleri yanlardan, yukarıdan, yansıma ile aşağıdan gelen güneş ışınlarına karşı koruyacak şekilde burun kemiği, elmacık kemikleri ve yüz ovaline iyi oturmasına ve yeterli büyüklükte olmasına özen gösterin. Büyük gözlükler güneş ışınlarına karşı olduğu gibi gözleri kum, toz ve polenlere karşı da korur.
• Güneş ışınlarına karşı tam koruma sağlamak için iç yüzeyi antirefle özelliği olan yani ışığın yansımasını önleyen özel kaplama camlı güneş gözlüklerini tercih edebilirsiniz. Böylelikle arkadan gelen ışınların yansıyıp gözümüze zarar vermesinin önüne geçer ayrıca daha iyi bir görüş de elde ederiz. Araç sürücülerine de daha net görüş ve daha güvenli yolculuk için yansımaları azaltan antirefle camlı gözlükleri öneririm.
• Çocukların gözleri güneş ışınlarına karşı yetişkinlerden daha hassastır. Çocuklarınıza da UV ışınlarını engelleyen özellikte güneş gözlükleri kullandırın. Çocukların hareketli yapılarını göz önünde bulundurarak darbelere karşı dayanıklı, kolay kırılmayan gözlük camlarını ve gözlük çerçevelerini tercih edin. Çocuğunuz spor yaparken ve hareketli oyunlar oynarken güneş gözlüğü yerine siperli şapkaları tercih edilebilirsiniz. Güneş gözlüğü kullanamayacak kadar küçük çocuklar ve bebekler için de geniş kenarlı ya da siperli şapkalar çözüm sunacaktır.
• Güneş gözlüklerinin camlarının koyu renk olması UV ışınlarını daha çok engellediği anlamına gelmez. Bir gözlük modelinin aynı UV filtresi özelliğiyle farklı renklerdeki camlarla üretildiğini düşünelim. Örneğin siyah, yeşil, gri, kahverengi, kehribar renklerinde… Tek değişen sağladığı kontrast oranı olacaktır. Aktivitelerinize, yaşam biçiminize, ihtiyaçlarınıza, gözünüzdeki mevcut hastalıklara ya da geçirmiş olduğunuz göz ameliyatlarına bağlı olarak net görmek için kontrast ihtiyacınız değişebilir. Örneğin amatör ya da profesyonel bisiklet kullanıcılarına kontrast gücü nedeniyle kehribar ve gül renklerinde camları olan güneş gözlüklerini öneriyoruz. Makula dejenerasyonu ve diyabetik retinopati hastaları da kontrastın etkisi ile kehribar, kahverengi tonlarındaki camlarla daha net görebilirler.
• Güneş gözlüğü camlarının polarize özelliğinin bulunması Ultraviyole ışınlarına karşı blokaj özelliği olduğu anlamına gelmez. Gözlüğün camlarının polarize özelliği su, kar, cam, çimen, gibi yansıtıcı yüzeylerden gelen ışınların filtrelenerek parlamanın azalmasını sağlar. Polarize gözlükler kayak, golf açık hava sporları ile uğraşanlar, balıkçılar, denizciler gibi meslekleri gereği yansıtıcı yüzeylerde uzun zaman geçirenler, araç sürücüleri tarafından tercih edilebilir. Camları polarize olsun ya da olmasın güneş gözlüğü seçerken öncelikle UV filtreleme özelliği olmasına dikkat edin.
• Göz sağlığınız ile ilgili her konuda olduğu gibi güneş gözlüğü seçimi konusunda da en doğru bilgiyi göz hastalıkları konusunda uzman doktorunuzdan alabilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...