"Elime yeni geçen akademik bir anket çalışması hayli etkileyici sonuçlara ulaşmış." diyen Hande Fırat, 'Tepkisel milliyetçilik ve nedenleri' başlıklı bir yazı kaleme aldı.
İŞTE FIRAT'IN YAZISI:
Akademisyen gazeteci ve siyaset yorumcusu Hasan Basri Yalçın Hoca tarafından hazırlanan anket, Muharrem İnce adaylıktan çekilmeden önce tamamlanmış. Çok dikkat çeken ve seçim sonuçlarını adeta doğrulayan çalışmadaki tespitler daha da dikkat çekici. Önceden bilmiyordum. Elime yeni geçen çalışmayı okuyunca sizlerle 14 Mayıs seçim sonuçlarının analizini en baştan yaptığını düşündüğüm için paylaşmak istedim. Hasan Basri Yalçın, Türkiye Araştırmaları Vakfı (TAV) adında bir vakfın yöneticiliğini yapıyor. TAV tarafından 27 Nisan – 3 Mayıs arasında 26 şehirde 3 bin kişi ile görüşülüp hazırlanan ve beni şaşırtan anket sonuçları ve tespitleri şöyle:
YÜKSELEN MİLLİYETÇİLİK
- Farklı biçimlerde ifade edilse de milliyetçilik yükseliyor.
- HDP’de düşüş var. Yüzde 7-8 civarı kemikleşmiş. Zira ödünç oylar sahibine geri dönüyor.
- Atatürkçü, milliyetçi ve genç oyların hatırı sayılır bir kısmı İnce ve Oğan’a gidiyor.
- Erdoğan yüzde 49.8.
- Kılıçdaroğlu yüzde 38.1.
- İnce yüzde 7.1.
- Oğan yüzde 5.
İNCE’NİN OYLARI KİME GİTTİ?
Ne kadar ilginç, değil mi? Sanki seçim sonrası yapılmış gibi. Sonuçlar önceden bilinmiş. Özellikle de İnce’nin, seçimlerden kendi mahalle baskısı ve FETÖ operasyonlarıyla çekilmek zorunda bırakılması sonrası oylarının tamamına yakınının Kılıçdaroğlu’na kaymasını tespit edebilmesi takdire şayan. Oysa biz İnce oylarının Oğan’a kaydığını sanıyorduk. Meğerse İnce aday olsaymış, Kılıçdaroğlu yüzde 38 civarıymış.
‘TOPLUMUN YÜZDE 75’İ KÜRESELCİLİĞE KARŞI YERELCİ BİR ÇİZGİDE KONUMLANMIŞ’
Şimdi gelelim tespitlere... Bu tespitlerin bir kez daha 14 Mayıs seçimlerinden önce yapıldığını hatırlatayım. Daha önceki yazımda yükselen milliyetçiliğe dikkati çekmiştim. Hasan Basri Hoca’nın tespitler listesinin ilk maddesini de milliyetçi oylar; onun deyimiyle “Tepkisel Milliyetçilik” oluşturuyor.
Tespitler şöyle:
* Farklı biçimde ifade edilse de milliyetçiliğin yükseliş eğilimi sürüyor. Ülkedeki yaklaşık yüzde 65’lik bir kitle kendini milliyetçilikle ilişkilendiriyor.
* Büyük oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan etrafında kümelenmiş olmasına rağmen geri kalan kısım oldukça dağınık, kırılgan, tepkisel veya küskün.
* Toplumun yüzde 75’i öyle ya da böyle küreselciliğe karşı yerelci bir çizgide konumlanmış.
İNCE VE OĞAN’IN OYLARI
* Kılıçdaroğlu’na gitmek istemeyen muhalif oylar İnce ve Oğan’da toplanmış durumda.
* Oğan’ın kitlesi birinci turun kilidi.
‘KABİNE MERAK UYANDIRIYOR’
* Kabaca toplumun yüzde 90’ı kabineyi seçimden önce bilmek istiyor.
* Ekonomide Erdoğan’a güven yüksek.
* Seçmen kentsel dönüşümü yüzde 80 oranında gerekli görüyor.
HDP VE MİLLET İTTİFAKI İLİŞKİSİ
* HDP oyları düşük çünkü daha önce aldığı ödünç oylar CHP ve TİP’e yönelmiş.
* HDP’nin özerklik arayışı içinde olduğu ve Millet İttifakı ile kirli bir pazarlık yaptığı çok büyük oranda toplum tarafından biliniyor ve açıkça dile getiriliyor. Ancak yüzde 20’lik bir kitle sırf muhaliflik üzerinden kendini kandırmaya devam ediyor.
* Muhtemel bir iktidar değişiminde terörle mücadele konusunda endişeli olanların oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan’a oy verenlerin oranıyla örtüşüyor. Aynı durum savunma sanayisi için de geçerli.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |