Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Arap Birliği zirvesine katılmak için Suudi Arabistan'ın Cidde kentine gitti. Analistler, hakkında kimyasal silah kullanma ve savaş suçu işleme iddiası bulunan Esad'ın zirveye katılımını kendi açısından büyük bir sembolik başarı olarak görüyor.
Esad hükümeti 2011 yılında ülke genelindeki protestoları şiddetli bir biçimde bastırmış ve ardından ülkede iç savaş patlak vermişti. Arap Birliği bunun üzerine Suriye'nin üyeliğini 2011 yılında askıya almıştı. Sonraki yıllarda kamuoyunda pek görünmeyen Esad resmi olarak sadece müttefikleri Rusya ve İran'a ziyaretlerde bulunmuştu. 2018 yılında Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Suriye ile normalleşme yoluna giren ilk ülke olmuştu.
Arap Birliği zirvesinde Esad'ın da bir konuşma yapması beklenen Esad'ın kasım ayı sonunda ise Batılı hükümet ve devlet başkanlarının da yer aldığı bir zirvede yer alması oldukça muhtemel. ABD Başkanı Joe Biden ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un da katılması beklenen Dubai'deki Dünya İklim Konferansı'na Esad da davet edildi.
Esad'a Dubai iklim zirvesinden davet Esad'a Dubai iklim zirvesinden davet
SIĞINMACILAR GÜNDEMDE
DW Türkçe’de yer alan habere göre, Suriye'nin Arap Birliği'ne geri dönüşünün şartlara bağlı olup olmadığı bilinmiyor. Suriyeli sığınmacıların ülkelerine geri dönüşü, muhalefet ile müzakereler, insani yardımlar, kentlerin yeniden imarı ve uyuşturucu ticaretiyle mücadele Suriye'de ele alınması gereken konuların başında geliyor. Ayrıca Arap Birliği ülkelerinin Esad'a İran'a olan bağımlılığını azaltması yönünde baskı yapabileceği söyleniyor.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |