Son zamanlarda HES kodu zorunluluğu bulunan toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarında ve organizasyonlara katılımda kendisine ait olmayan HES kodunu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı oldukça arttı.
Peki, başkasına ait HES kodunu kullanmanın hukuki yaptırımı ve kendi HES kodunu başkasına kullandırmanın cezası nedir? Avukat Yaşar Öksüz, konuyla ilgili herkesin merak ettiği bu soruları yanıtladı.
Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını hâlâ devam ediyor. Salgınla mücadele kapsamında alınan önlemlerden birisi de HES kodu. Özellikle toplu alanlara girişte, toplu taşıma araçlarını kullanırken ya da kapalı program/organizasyonlara katılımda HES koduna başvuruluyor.
Ancak son günlerde HES kodu zorunluluğu bulunan alanlara girişte kendisine ait olmayan kodu kullanmaya çalışan kişilerin sayısı artmaya başladı. Konuyla ilgili Avukat Yaşar Öksüz, HES kodu sahtekarlığında para cezasının yanı sıra 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasının da olduğunu belirtti.
Başkasına ait HES kodunu kullanmanın yaptırımı nedir?
Başkasına ait HES kodunun kullanılması halinde hem idari para cezası hem de hapis cezası gündeme gelir. İdari para cezası, İçişleri Bakanlığı Genelgesi’ne aykırılık nedeniyle verilir.
2 AYDAN 1 YILA KADAR HAPİS CEZASI VAR
Bu durumlarda cezanın miktarı, 3 bin 150 Türk lirasıdır. Hapis cezası ise Türk Ceza Kanunu'nun 195. maddesinde düzenlenen “bulaşıcı hastalık tedbirlerine aykırı davranma” suçu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu suç için öngörülen ceza, 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...