Küresel piyasalarda zor bir ilk yarı geride kaldı. Yükselen enflasyonla mücadelede ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımına giderek para politikasında sıkılaşma adımlarını hızlandırmasıyla Türkiye'de olduğu gibi dünyada hemen hemen bütün gelişmekte olan ülkelerde ciddi bir şekilde döviz hareketlendi, dolar yükselmeye başladı. 2022'nin ilk 6 ayında para birimleri, kıymetli maden ve emtialar ile hisse senetlerinin göstermiş olduğu performanslar incelendiğinde ilk yarıda kazananın dolar ve petrol olduğu görülüyor. Türkiye'de TL'yi savunmasız bırakan politikalar neticesinde dolar 6 ayda yüzde 25.5 yükseliş kaydetti. Buna karşın diğer gelişen ülke para birimleri dolara karşı daha dirençli bir performans gösterebildi. Dolar Hindistan Rupisi karşısında yüzde 6.2, Afrika Randı karşısında ise yüzde 2.1 yükseliş kaydetti. Rusya'nın Ukrayna'ya girmesinin ardından yönünü yukarı çeviren petrol fiyatları ise 6 ayda yüzde 47.6 yükseldi.
ALTIN KAYIP VERDİ
Doların dünyada en çok işlem gören 6 para biriminin karşısındaki değerini gösteren dolar endeksi yüzde 9.4 yükseliş kaydetti. Dolara talep artarken, altında beklenen yükseliş performansı gerçekleşemedi. Altın yarıyılı yüzde 1.2 kayıpla tamamladı. Gümüş ise yıl boyu dalgalı bir performans izledi ve sene başına göre yüzde 13 kaybetti. ABD hisse senedi endekslerinin son elli yılın en kötü ilk yarı performansını sergilemesi istatistiklere girerken, Borsa İstanbul'da BIST-100 endeksi yıl başına göre yüzde 29.5 getiri elde etti. Fakat endeksin dolar bazında fiyatı ise yüzde 2.5 kayıpla 144.19 dolara geriledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...