TURKTIME / Yaşam tarzı değişiklikleri ve tedaviler koroner arter hastalığından kaynaklı can kayıplarını azaltmaktadır. Buna rağmen kalp hastalıklarının önlenmesi hakkındaki efsaneler devam ediyor. Bu konuda, yaygın olarak görülen ve inanmamanız gereken 9 efsaneyi sizler için toparladık.
EFSANE 1: KALP HASTALIĞI AİLENİZDE VARSA SİZDE OLURSUNUZ
Genetik bazen koroner arter hastalığının gelişmesinde rol oynar. Ancak, kalp hastalıklarının yüzde yüzde 90 yaşam tarzı seçimleri, kötü beslenme, sigaradan kaynaklanmaktadır. Bu zararlı seçimler kanınızdaki kolesterol ve diğer zararlı yağların seviyesini ve kan basıncınızı yükseltebilir ve metabolik sendrom veya tip 2 diyabet geliştirmenize neden olabilir - bunların tümü kalp hastalığı riskinizi artırır. Genetik olarak yüksek kolesterol, yüksek tansiyon veya şeker hastalığına yatkınsanız, kalp açısından sağlıklı bir yaşam tarzı izlemeniz çok önemlidir.
EFSANE 2: İYİ KOLESTEROL, KÖTÜ KOLESTEROLÜ DENGELEYEBİLİR
Eskiden iyi kolesterolün kötü kolesterolü dengeleyeceği düşünülüyordu, ancak son araştırmalar durumun böyle olmadığını gösterdi. Hem "iyi" yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterolünüzü hem de "kötü" düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterolünüzü içeren toplam kolesterole bakmak yerine, doktorlar artık LDL kolesterole odaklanmaktadır.
EFSANE 3: LDL KOLESTROL SEVİYESİNİ SADECE DİYETLE DÜŞÜREBİLİRSİNİZ
LDL seviyeniz çok yüksekse, onu düşürmek için kolesterol düşürücü ilaç kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun nedeni, karaciğerinizin vücudunuzdaki kolesterolün yaklaşık % 75'ini oluşturması ve diyetin yalnızca % 25'inden sorumlu olmasıdır. Sağlıklı bir diyet, LDL'nizi bir miktar düşürebilir, ancak çok yüksek LDL'niz varsa ve koroner arter hastalığı geçmişiniz varsa, kolesterol düşürücü ilaçların eklenmesi önemli olacaktır.
EFSANE 4: YÜKSEK TANSİYONUN VARSA HİSSEDEBİLİRSİN
Yüksek tansiyon (hipertansiyon) bir nedenle “sessiz katil” olarak adlandırılır. Hipertansiyon genellikle kalp krizi veya felce neden olana kadar hiçbir belirti göstermez. Tansiyonunuzu ancak bir tansiyon manşonu kullanarak bilebilirsiniz. 21 yaşından önce veya ailenizde yüksek tansiyon hastası varsa daha erken bir tansiyon ölçümü yaptırmak iyi bir fikirdir. Bu, daha sonraki dönemlerde alınacak ölçümler için bir temel sağlar.
EFSANE 5: TÜM YAĞLAR KALBİNİZ İÇİN KÖTÜDÜR
Yiyeceklerimizde dört farklı yağ türü bulunur ve bunların hepsi kötü değildir. Yapay olarak üretilen trans yağlar en kötüsüdür. Birçok unlu mamül ve işlenmiş gıdada bulunan trans yağlar, kötü LDL kolesterol seviyelerini yükseltir. Kırmızı et ve tereyağı gibi hayvansal ürünlerden elde edilen doymuş yağlar da öyle. Sağlıksız doymuş yağları sağlıklı tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar ile değiştirmek aslında LDL seviyenizi düşürebilir.
EFSANE 6: SÜPER GIDALAR KALP HASTALIKLARINI ÖNLEYECEK
Hiçbir gıda kalp hastalığını önlemez, ancak bazı diyetler bunu önleyebilir. Yaban mersini, nar, ceviz ve balık gibi besinler kalp sağlığı için faydalı olsa da kalp hastalığına yakalanmanızı engelleyemez. Ancak tam tahıllar, baklagiller, balıklar, sebzeler, meyveler ve zeytinyağı gibi tekli doymamış yağlar içeren Akdeniz Diyetinin kalp hastalığı riskini azalttığı bilinmektedir.
EFSANE 7: HAFTADA 2 İLE 3 SAAT EGZERSİZ KALP SAĞLIĞINI GARANTİ EDER
Koroner arter hastalığı ve kanserden ölüm riskinizi azaltmak için haftada beş veya altı seans orta ila yüksek siddette egzersiz yapmalısınız. Sıkı bir egzersizci veya savaşçı olmanıza gerek yok. Ama kanepeden kalkıp hareket etmelisiniz. Yaptığın her faaliyet kalbin için faydalı olacaktır.
Asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih edin. Günde 10 ila 15 dakikalık seanslara bölünmüş 30 dakikalık aktiviteleri hedefleyin.
EFSANE 8: BYPASS AMELİYATI VE STENTLEME KORONER ARTER HASTALIĞINI GİDERİR
Koroner arter hastalığı kalbin atardamarlarını bloke ettiğinde, cerrahlar sorunlu noktaları (koroner arter baypas ameliyatı olarak adlandırılır) atlamak ve dolaşımı eski haline getirmek için diğer atardamarları kullanabilir. Benzer şekilde, kardiyologlar açık tıkanmış arterleri desteklemek için stent kullanabilirler. Baypas ameliyatı ve stentleme, birinci veya ikinci kalp krizini önlemeye ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olsa da, koroner arter hastalığınızı iyileştirmez. Tıkanıklıklara neden olan hastalık süreci devam eder.
EFSANE 9: STENTLEME, BAYPAS AMELİYATINDAN DAHA GÜVENLİ
Koroner arter baypas ameliyatı büyük bir cerrahi operasyon olduğuna şüphe yok. Ancak kalp krizini önlemek için planlandığında ve deneyimli bir cerrah tarafından yapıldığında, ameliyat riski yüzde 1'den azdır. Baypas cerrahisinden daha az invaziv olan ve hastaların daha hızlı iyileşmesini sağlayan stentleme de aynı derecede güvenlidir. Bazı kişilerin baypas ameliyatı veya stentleme ile daha iyi sonuç alması muhtemeldir. Bu durumu kardiyologunuz veya kalp cerrahınız nedenini açıklayacaktır.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...