E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Kahvaltıda nelere dikkat etmeliyiz? 

Günün en önemli öğünü olarak kabul edilen kahvaltıda yapılan yanlışları sizler için derledik.

13.03.2019 - 12:25
Kahvaltıda nelere dikkat etmeliyiz?

Proteinsiz kahvaltı yapmak:
 
Vücudun yeniden yapılanması ve onarımı için vazgeçilmez olan protein, metabolizmayı hızlandırıcı ve bünyeyi tok tutucu etkiye sahiptir. Uyku sonrası yavaşlayan metabolizmamızı güne hızlı bir şekilde adapte etmek için kahvaltıda protein şarttır. Bu nedenle sadece simit veya poğaça gibi protein içeriği düşük karbonhidratları kahvaltı olarak tüketmek veya sadece meyve yemek sağlıklı bir kahvaltı değildir.
 
Lif içermeyen kahvaltı yapmak:
 
Herhangi şekerli bir mısır gevreğini kahvaltıda tüketmek, tam buğday ile hazırlanmış bir kahvaltı gevreğine veya müsliye göre çok daha kısa sürede acıktıracaktır. Kahvaltıda lifli yiyeceklerin tüketilmesi, daha uzun süre tok kalmamızın garantisidir. Bu nedenle kahvaltıda tam tahıllı ekmek, tam tahıllı gevrek, yulaf ezmesi, çiğ sebzeler gibi lif kaynaklarından uygun olan tercih edilmelidir.
 
Kahvaltıyı geçiştirmek:
 
Kahvaltı bir atıştırmalık değil, günün ana öğünlerinden biridir. O nedenle ağzınıza attığınız bir dilim elma veya peynir tek başına kahvaltı sayılmaz. Kahvaltıda almanız gereken kalori, günlük almanız gereken kalorinin neredeyse ¼’ünü oluşturur.

Sıfır yağ içeren kahvaltı yapmak:
 
Yağlar günlük beslenme düzenimizde bulunması gereken besin öğelerindendir. Hiç yağ içermeyen bir kahvaltı hem lezzetsiz olacak hem de doyurucu olmayacaktır. Peynir, avokado, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar içeren besinlerden biri kahvaltıda yer almalıdır. Tereyağı gibi katı yağları kontrolsüz tüketmek ise kalp sağlığı açısından son derece risklidir.
 
Kahvaltı ve zayıflama arasındaki ilişki:
 
Eskiden hâkim olan bu bilimsel görüşü sarsacak birkaç bilimsel çalışma sonucu var. Kahvaltı yapanlar ve yapmayanlar kıyaslandığında, kahvaltı yapmayıp günlük alınması gereken kaloriyi alanların da aynı oranda zayıfladığı gözlendi. Ancak kahvaltı, zayıflamanın çok ötesinde bir konu. Çünkü kahvaltı gün içerisinde sergileyeceğimiz bilişsel performansın kalitesini belirliyor. Yani iyi hissetmek, güne adapte olmak ve zihinsel işleri kolaylıkla halledebilmenin yolu kahvaltıdan geçiyor.
Lifli kahvaltı sonraki öğündeki kalori alımını yüzde 30’a yakın azaltıyor:
 
Yapılan bilimsel bir çalışmada aynı kaloride yulaf ezmesi-süt ve süt-şekerli mısır gevreği tüketen iki farklı grup kıyaslandığında yulaf ezmesi tüketenlerin diğer öğünde yüzde 30 daha az kalori aldığı saptanmıştır. Dolayısıyla lif içeriği zengin bir kahvaltı, gün içerisindeki acıkma durumu üzerinde önemli etkiye sahiptir.
 
Tabağın yarısı yüksek lifli karbonhidratlardan oluşmalı:
 
Ağız tadınıza göre tam tahıl ekmeği, yulaf ezmesi, portakal gibi lifli bir meyveyi kahvaltıda tercih edebilirsiniz. Sabah kahvaltısında 50 gram kaliteli karbonhidrat tüketmek gerekiyor. Bu miktar, ortalama 2 dilim tam tahıllı ekmeğe, 5-6 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesine veya iki küçük porsiyon meyveye denk geliyor.
 
Bir parça protein muhakkak yer almalı:
 
Peynir, yumurta, yoğurt, süt, tofu, füme et gibi protein kaynaklarından biri kahvaltıda yer almalı. Kahvaltı öğününüzün en az ¼’ü proteinden oluşmazsa, gün içerisinde daha çabuk acıkacağınıza ve fazla besin tüketeceğinize kesin gözü ile bakılıyor.
 
 
Yağ eklemeyi unutmayın:
 
Kahvaltı öğününde yer alacak 5 gram yağ, tokluk süresini uzatmak ve lezzetli bir kahvaltı hazırlamak açısından gerekli. Zeytin, zeytinyağı, ceviz, avokado gibi bir yiyecek kahvaltıda tercih edilebilir. Bir kahvaltı için ortalama 5-8 zeytin, 2-3 adet ceviz, birkaç dilim avokado veya 1 tatlı kaşığı zeytinyağı yeterlidir.
 
Kahvaltı kalorisi 250 kalorinin altında olmamalıdır:
 
Kahvaltıda çok az yemek, gün boyunca enerjik hissetmemek anlamı taşıyacaktır. Bu nedenle çeşitli besin tüketmek kadar önemli bir diğer konu da yeterli besin tüketmektir

Hep aynı şeyler diyenler için 5 enerjik kahvaltı önerisi:
 
Kahvaltı banana split
 
Evet, yanlış okumadınız! Genelde tatlı olarak tüketmeye alışkın olduğumuz Banana Split’in tarifini biraz değiştirerek sağlıklı bir kahvaltı yaratmamız mümkün. Bir adet iri muzu soyun ve tabağın ortasına yerleştirin. Bir yemek kaşığı süzme yoğurdu bir çay bardağı ev yoğurduyla beraber çırpın ve muzun üzerine dökün. Bir avuç ceviz ve bademi iri parçalar halinde blender’dan geçirerek karışımın üzerine serpiştirin. Son olarak bir tatlı kaşığı balı da tüm karışımın üzerinde gezdirdiğinizde lezzetli ve sağlıklı kahvaltınız sizi bekliyor olacak.
 
Yumurtalı sandviç:
 
İki adet yumurtayı sarısı bozulmadan tavada pişirin. İki dilim tam buğday ekmeğini kızartın. Yıkanmış ve doğranmış ıspanak yapraklarıyla bir miktar lor peynirine bir tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edin ve kısa bir süre pişirin. Ekmeklerin üzerine ıspanaklı karışımı döktükten sonra yumurtaları yerleştirin.

Geceden hazır yulaf ezmesi:
 
Bir kâsenin içine 3-4 yemek kaşığı yulaf ezmesi koyduktan sonra üzerine bir miktar badem sütü ekleyin. Ardından tümünün üstüne 2 yemek kaşığı yoğurt ve rendelenmiş elma ilave edin. Azıcık tarçın serpiştirdikten sonra gece boyunca buzdolabında bekletin. Sabah kendinizi yenilenmiş ve taptaze hissettirecek soğuk kahvaltınız hazır!
 
Yalancı keşkek
 
3-4 tepeleme yemek kaşığı yulafı kâseye koyun ve üzerine çok az su ilave edin. Geceden sabaha dek yulafları şişmeleri için bekletebileceğiniz gibi mikrodalga fırın kullanarak hiç bekletmeden de bu işlemi yapabilirsiniz. Yulafların üzerine çırpılmış yoğurt ve zeytinyağında kızartılmış kırmızı biber ilave edin.
 
Fıstık ezmeli smoothie:
 
Dondurulmuş bir adet muz, bir su bardağı süt, bir çay bardağı yoğurt, iki tatlı kaşığı yer fıstığı ezmesi, bir tatlı kaşığı bal ve birkaç buz parçasını blender’dan geçirin. Enfes smoothie sizi bekliyor!

ETİKETLER:
Kahvaltı , Sağlık ,
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
"Ankara Şehir Hastanesinde asansör düştü" iddiası
Sağlık Bakanlığından, Ankara Şehir Hastanesinde asansörün düştüğü ve dört ...
"Kirli hava sigaradan daha öldürücül"
Hava kirliliğinden ölenlerin sayısının sigaradan ölenlerden daha çok olduğu belirtildi.
Beslenme ile ilgili efsane gerçekler
Toplumun beslenme ile ilgili bildiği ama yanlış olan bilgileri sizler için hazırladık.
 
Bu besinler sigarayı bırakmanıza yardımcı oluyor
Sigara bağımlılığı, tüm dünyada giderek artan çok ciddi bir bağımlılık ...
Gece yemek yemeden uyuyamayanlar için tavsiyeler
Yemek yemenin belli bir saatinin olmadığını ifade eden Uzman Diyetisyen ...
İnsan beyninin 9 gizemi
Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Geysu Karlıkaya, beynin gizemleri hakkında bilgiler verdi.
 
"Ölümlerin yüzde 16,8'inin nedeni, nörolojik hastalıklar"
Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Öztürk, "Nörolojik hastalıklar ...
Sağlık Bakanı Koca: İlaçta yüzde 54, aşıda yüzde 100 dışa bağımlıyız
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Yeni dönemde özellikle sağlıkta, Cumhurbaşkanlığı ...
Karatay, sağlıklı fast foodları açıkladı
Prof. Dr. Canan Karatay, "Lahmacun en sağlıklı fast food. Çünkü içinde ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
bist
Beyaz Saray
Christoph Daum
Southampton
Ayşe Ersöz
Dilma Rousseff
mülteci
Erbil
atletico madrid