Havalar soğudu, vatandaşlar kaloriferi yakıp yakmamanın ikilemi arasında kaldı. Faturaların yüksek gelmesinden çekinen vatandaşlar, tasarruf önlemi olarak kaloriferleri açmamayı tercih edebiliyor. Ancak bu durumda komşular kaloriferini açmayan vatandaştan şikayetçi olabilir.
Hukuki açıdan kat maliklerinin kaloriferini yakmayan komşu hakkında dava açma hakkı olduğu belirtildi.
TED Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Akipek, konuyla alakalı açıklamalarda bulundu.
ISITMA SİSTEMLERİNİN ÇALIŞTIRILMASI KARARI
Hava sıcaklıklarının 15 derecenin altına düşmesi ile birlikte, il hıfsızsıhha kurullarının halk sağlığının korunması için ısıtma sistemlerinin çalıştırılması yönünde kararının olduğunu söyleyen Prof. Dr. Akipek, Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 18. maddesine vurgu yaptı.
18. madde ile ilgili konuşan Akipek, "Kat irtifakı sahipleri bu hakka konu olan ortak arsa üzerinde, ileride kat mülkiyetine çevrilmek üzere yapılacak yapının sözleşmeye ve plana göre tamamlanması için kendilerine düşen borçları vaktinde yerine getirmek ve yapı işini, doğruluk kaideleri uyarınca kolaylaştırmakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler" ifadelerini kullandı.
Kat malikinin kaloriferi yakmadan, komşusunun sayesinde ısınmasının doğruluk ve dürüstlük kurallarına aykırı olduğunu ifade eden Akipek, şunları söyledi:
"ZARARI TAZMİN EDİLEBİLİR"
Bu durumda kaloriferi yakmayan kişi, komşusunun daha fazla yakmasına sebebiyet veriyor. Bu kişi, Kat Mülkiyeti Kanunu açısından komşuluk ilişkileri bakımından komşularına zarar veriyor duruma düşüyor. Yine kanunun 33'üncü maddesi gereği kaloriferi yakan komşu, ana taşınmazın bulunduğu yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurarak hakimin müdahalesini isteyebiliyor. Burada kat maliki, 'Benim komşum kaloriferini hiç yakmıyor, bundan dolayı daha fazla yakmak durumunda kalıyorum. Benim sayemde o ısınıyor, buna müdahale edin.' diyebiliyor. Hakim de komşunun konutunu mevsim koşullarına uygun kullanmadığına karar verip, yaptığını sonlandırmasını isteyebilir. Hakim, talep halinde, komşu maddi zarara uğramışsa bu maddi zararın tazminine karar verebilir. Normalde aylık 500 liralık ısıtma gideri olan bir kişi, 700 lira yakmak zorunda kaldıysa bu zararın tazminini isteyebilir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...