TURKTIME / Yaşınız, yaşam evresi veya koşullarınız ne olursa olsun, kanser teşhisi genellikle hayata bakış açınızı değiştirir. Kanser teşhisi konulmuş biri, hastalığın ve tedavinin vücudu üzerindeki etkisini yönetmek için çalışırken, aynı zamanda zihinsel sağlığı üzerindeki potansiyel etkiyle de karşı karşıyadır.
Bu durum bazen korku, endişe ve stresle kendini gösterir. Bu duygular yönetilebilir, ancak zaman geçtikçe daha tüketici ve başa çıkılamaz olabilir. İşte o zaman klinik yardım alınabilir.
Depresyon ve kaygı belirtilerini nasıl tespit edeceğinizi ve bunları kendinizde veya sevdiklerinizde gördüğünüzde ne yapmanız gerektiği hakkında sizlere uzmanların açıklamaları çerçevesinde ipuçları vereceğiz...
DEPRESYON
Depresyon, kanser tanısı konulan insanlarda oldukça yaygındır. Belirtileri ise şu şekildedir;
- Üzüntü, boşluk veya umutsuzluk duyguları
- Şeylere ilgi veya zevk kaybı
- Düşünme veya konsantre olma sorunu
- Yorgunluk ve bitkinlik duygusu
- Yavaş düşünme ve yavaş hareketler
- Mide bulantısı, mide ağrıları veya sindirim sorunları
- Huzursuzluk dahil olmak üzere ruh halindeki değişiklikler
- Uyku bozuklukları
KAYGI
Kaygı, kanser teşhisi konulmuş kişilerde de ortaya çıkabilir; hafif, orta, yoğun olabilir. Kaygının belirtileri şunları içerebilir:
- Aşırı ve yoğun endişe
- Huzursuzluk ve sinirlilik
- Odaklanma ile ilgili zorluklar
- Gergin olmak ve rahat hissetmemek
Yoğun kaygı dönemleri panik ataklara dönüşebilir. Panik ataklar, genellikle 10 dakikadan kısa süren yüksek anksiyete dönemleridir. Panik atağın belirtileri;
- Artan kalp atışları
- Nefes darlığı
- Uyuşma, baş dönmesi
- Sıcak basması veya soğuk terleme
KAYGI VE DEPRESYONLA BAŞA ÇIKMAK İÇİN İPUÇLARI
Kanserle mücadele eden biri için, depresyon veya kaygıyla yüzleşmenin getirdiği ek zorluk göz korkutucu görünebilir. Sorundan kaçmayın ve düzeleceğini umut edin. Daha yüksek kaygı seviyeleri, problemle yüzleşmediğiniz sürece hafiflemez.
İyi olduğunuzu söyleyerek çevrenizdekileri yanıltmayın. Çebvrenizdekilere doğruları söyleyin. Kendi başınıza depresyon ve kaygı ile başa çıkmak zor olabilir. Sevdiklerinizle veya bir psikologla düşünceleriniz ve duygularınız hakkında konuşun.
Depresyonu veya kaygıyı azaltmak için alkol veya diğer maddelere güvenmeyin. Fiziksel sağlığınıza konsantre olun. Bazı insanlar hayal kırıklığı nedeniyle fiziksel ihtiyaçlarıyla ilgilenmeyi bırakır.
Bununla birlikte, teşhis ve tedaviniz sırasında iyi beslenmenin, yeterince dinlenmenin ve elinizden gelen en iyi şekilde egzersiz yapmalısınız. Yalnız olmadığınızı fark ederek ve yardım ve destek isteyerek, kanserle her iki cephede de başarıyla savaşabilirsiniz.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...