Bankalar Birliği, Merkez Bankası'nın (TCMB) tuttuğu kara listenin temizlenmesine rağmen bankaların bu listede yer alanlara kredi verip vermemekte serbest olduğunu açıkladı.
28 Ocak'ta yürürlüğe giren Sicil Affı Yasası ile ilgili bir açıklama yapan Türkiye Bankalar Birliği (TBB), bankalara yapılan kredi talebinin değerlendirilmesi aşamasında hangi kriterlerin kullanılacağının başvuruda bulunan bankanın yetkisinde bulunduğunu bildirdi. Birlik, "Merkez Bankası tarafından silinen kayıtların bankalar tarafından da silinmesi hususunda kanunda bir zorunluluk bulunmamaktadır." ifadesini kullandı.
Kredi kullananların TCMB nezdindeki kötü sicilin silinmesi için yazılı başvuruya ihtiyaç olmadığını ifade eden Bankalar Birliği, ödenmemiş borçları olanların en geç 28 Temmuz'a kadar ödeme yapması ya da borcu yeniden yapılandırması halinde borcun silineceği belirtti.
Açıklamasında, kredi, kredi kartı ve çek verilip verilmemesinin başvurulan bankanın tasarrufunda olduğunu vurgulayan birlik, şunları kaydetti: "Bankaların vereceklerin krediyi vadesinde faizi ile birlikte nakden tahsil etmek zorunda olmaları ve bunu sağlanamayack olması halinde ise banka görevlilerinin ağır cezalara tabi tutulmaları nedeniyle özellikle kredilendirme işlemlerinde kişi veya firmaların geçmişteki ödeme performansına bakılması doğal ve gereklidir. Kredi başvurusunda bulunanlar hakkında TCMB nezdinde olumsuz kaydın bulunması bankaların kredi değerlendirme kriterlerinden sadece birisi olup TCMB nezdinde olumsuz kaydın bulunmaması hali kredi tahsis için tek başına yeterli değildir."
Sicil Affı Yasası'nda TCMB nezdindeki kayıtların silinmesinden sonra bankalarca yapılacak kredilendirmede silinmiş kayıtların dikkate alınmayacağı belirtiliyor. Ancak, TBB'nin açıklamasında, kredi veren bankanın Borçlar Kanunu'nun sözleşme serbestisi hükümleri çerçevesinde, bu noktada tasarruf hakkının bankada bulunduğuna dikkat çekiyor. Merkez Bankası tarafından silinen kayıtların bankalar tarafından da silinmesine ilişkin kanunda bir zorunluluk bulunmadığına işaret ediyor.