Yer altı kaynakları açısından zengin olmasıyla ünlenen Katar'da yatırımcılar son 10 yılda globalleşme kararı almasının ardından hemen hemen her sektöre el atmayı başardı.
Yurdumuzda Yunanistan 780, Hollanda 2.973, Belçika 649, Fransa 1.580, İngiltere 3.193, Almanya 7.556 şirketle yer alırken Katar sermayesinin 179 şirketi her fırsatta eleştiri oklarının hedefi oluyor.
KATARLILAR DÜNYA GENELİNDE YATIRIM YAPIYOR
Almanya'da Mercedes, Porsche ve Volkswagen’de hisseleri olan, petrol firması olan Total ve Shell’in de ortaklarından biri olan Katarlılar, ayrıca İngiltere doğalgaz şirketinin % 67’sinin ve Londra Borsası’nın % 10’unun ve Fransa’nın en iyi futbol takımı Paris Saint Germain’in tamamına sahip olmayı başardı.
Yukarıda belirtilen dünyanın sayılı ülkeleri bu yatırımlara rağmen yeni yatırımlara kapı açması talebiyle yeni iş forumları ile Katarlı yatırımcılara davet üzerine davet gönderirken ülkemizde ise bu yatırımcıların her projesi görücüye çıkmadan karalama kampanyaları bir bir dillendirilmeye başlanıyor.
TÜRKİYE’DEKİ YATIRIMLAR
Türkiye'de bankacılık sektörüne Abank ile adım atan Katar, daha sonra QNB ile Finansbank’ı aldı. Commercial Bank of Qatar, 2013 yılında Abank’ın yüzde 71’ini 460 milyon dolara almıştı. 2016 yılı sonunda da 224 milyon dolar daha ödeyerek bankanın tümünün sahibi oldu. Ortadoğu ve Afrika’da yaptığı yatırımlarla öne çıkan QNB Finansbank’ın yüzde 99.81’lik hissesini aldı. Satış için 2.75 milyar Euro ödendi. Digitürk’ün satışı da uzun bir süre kamuoyunda tartışma konusu oldu. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) geçtikten sonra Katarlı beIN medya grubuna satıldığı birkaç kez gündeme gelen ancak açıklanmayan satış, 2016 yılında gerçekleşti. Satış rakamı tam olarak açıklanmadı. Daha sonra kulislere yansıyan bilgilere göre satışın 1 milyar dolar ile 1.4 milyar dolar arasında gerçekleştiği gündeme geldi. Boyner’in yüzde 30.7’sini Katarlılar alırken, BMC’de de ortaklığı bulunuyor.
YABANCI SERMAYE DÜNYADA TERCİH NEDENİ
Ülkedeki kötü giden ekonominin ivme yakalaması, istihdam ve vergi ödemeleri için yabancı sermaye yoluyla yapılacak harcamalar ve yatırımlara dünya genelinde zirvede yer alan ülkeler gibi Türkiye'nin de ihtiyacı var. İki ülke arasındaki olumlu gelişmelere rağmen Katar’ın yurt dışındaki yatırım hacmi dikkate alındığında Türkiye’nin Katar sermayesinden yeterince pay almadığı görülmektedir.
Benzer şekilde iki ülke arasındaki dış ticaret hacmi de oldukça düşük kalmaktadır. Katar’ın
önemli fon birikimi ve finansal tecrübesi ile Türkiye’nin güçlü sanayi ve teknoloji altyapısı, üretim kapasitesi ve yetişmiş nitelikli iş gücü yanları birlikte düşünüldüğünde potansiyel iş birliği alanlarının bir hayli fazla olduğu açık bir gerçektir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...