E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

Keskin Uyardı  

Maliyet kredi faizlerine tam yansıtılmadı, asıl artış Mayıs ayı başında

20.04.2011 - 09:55
Keskin Uyardı

Türkiye Bankalar Birliği Genel Sekreteri Ekrem Keskin, zorunlu karşılık oranlarında yaşanan artışın yarattığı maliyetin kredi faizlerine tam olarak yansımadığını belirterek, “150 baz puanlık maliyet artışının 120 baz puanı karşılıklara faiz ödenmemesinden geliyor. Kredi faizlerinde şu ana kadar 30-40 baz puanlık artış var. Bankalar tamamını henüz yansıtmadı. Geri kalanın yansımasını Nisan ayının ikinci yarısı ya da Mayıs başı gibi bekliyoruz” dedi.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Genel Sekreteri Ekrem Keskin, Merkez Bankası’nın zorunlu karşılıklardaki artış kararının bankaların maliyetlerine etkisinin 150 baz puan olduğunu ve bunun 120 baz puanın ise zorunlu karşılıklara faiz ödenmemesi kararından geldiğini belirterek, karşılıklara tekrar faiz ödenmesini talep ettiklerini söyledi. TBB’nin “Çok yaşa bebek” projesi kapsamında Nevşehir’de düzenlenen toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmeler yapan Keskin, bankaların henüz bu maliyet artışlarını yansıtmadığını kaydederek, “Aracılık maliyetlerinin artması nedeniyle ürün ve hizmetlerin fiyatlarının değişmesini bekliyoruz. Kredi faizlerinde şu ana kadar 30- 40 baz puanlık artış var. Bankalar tamamını henüz yansıtmadı. Geri kalanın yansımasını Nisan ayının ikinci yarısı ya da Mayıs başı gibi bekliyoruz” dedi.

Kârlar 4 milyar TL azalacak

Keskin, son kararlarla beraber sektörün kârlılığında, daha önce yüzde 15 olarak hesapladıkları kâr hacmindeki azalmanın, bu koşullar altında yüzde 20’nin üzerinde olmasını ve kârlarda 4 milyar liranın üzerinde bir kaybın olmasını beklediklerini ifade etti.

Bankacılık sektöründe alınan önlemlerin de etkisiyle kredilerde büyümenin hız kestiğini, ancak ikinci yarıda bunun daha da net görüleceğini belirten Keskin, kredilerdeki büyüme hızına bakılırken, ithalatı ya da cari açığı daha fazla etkileyen kredilerde konsantrasyonun artırılabileceğine dikkat çekerek şöyle konuştu: “Yüzde 25’lik kredi büyümesini bankalar yönetmekte zorlandıklarını düşünüyor. Örneğin büyük santral kredileri, proje kredileri bu kapsamdan ayrıştırılabilir mi? Bununla ilgili TBB olarak ekonomi yönetiminden bir talebimiz oldu...Rekabeti artırıcı, ihracat kredileri veya döviz kazandırıcı sektörlere açılan krediler farklı değerlendirilebilir. Bunu sayın Babacan da olumlu değerlendirdi. Biz bunu bankalar arasında değerlendiriyoruz.”

Büyük firmalar yurtdışında borçlanıyor

Yılın ilk 3 ayında bankacılık sektöründe kredilerin yüzde 7 büyüdüğünü ifade eden Keskin, bu büyümede ilk çeyrek sonunda bankaların bilançolarını büyütmeleri ile ilgili aldıkları kararların da etkisi olduğunu belirterek, 6 Nisan tarihi itibari ile yılsonuna göre kredilerde 5 milyar liralık bir azalmanın olduğuna dikkat çekti. Keskin, büyük ölçekli firmaların ise artan faizlere duyarlı davranıp yurtdışından borçlanmaya gitme yolunu seçtiğini belirterek,”Aracılık maliyetlerinin yükseltilmesinin kredibilitesi büyük olan ve yurtdışından borçlanan firmaları TL yerine yurtdışından borçlanmaya götürecek diye korkuyoruz. Finansal sektörün rekabet gücü azalıyor ve içeride aracılık maliyetlerinin yükselttiğiniz andan itibaren pazarı yurtdışına kaptırıyor finansal sektör” diye konuştu. Sistemin toplam mevduatının yıl sonuna göre yüzde 2 arttığını belirten Keskin, mevduattaki artış hızının kredilerdeki artış hızının gerisinde kaldığını bunun da bankalar için likidite baskısı yarattığına ve bu nedenle bankaların yurtdışından borçlanmalarının arttığına dikkat çekti.

Bankaların değeri 20 milyar $ eridi, 520 bin hissedar etkilendi

Merkez Bankası’nın zorunlu karşılık artışlarını açıklamaya başladığı Eylül ayından itibaren halka açık bankaların piyasa değerinin 125 milyar dolardan 105 milyar dolara gerilediğini belirten Keskin, “Halka açık bankalarda 520 bin kişi bankacılık sisteminin hisselerini elinde tutuyor. Bu da toplam gerçek kişi hisse senedi yatırımcısının yarısından fazla. Bu süreçten etkilenmiş durumda. En çarpıcı etki burada” dedi.

Bankaların özkaynaklarının yıl sonuna göre hiç değişmediğine dikkat çeken Keskin şunları söyledi: “Çünkü özkaynakları destekleyecek kâr artışı yok. Hatta tam tersine kâr azaldı. Eğer finansal sektörde dış şoklar ya da istikrarsızlık olacak ise bunun panzehiri özkaynaklar. Özkaynakların zayıflaması ekonomik şoklara karşı bağışıklığının azalması anlamına gelir. Özkaynakların zayıflamasının sonuçlarını 2001 yılında biz, 2008 de ise küresel piyasalar çok ağır bedeller ödeyerek öğrendi. Zayıf özkaynaklar herkesin başına bela.”

Kredi büyümesi sonunda hız kesti

Bankacılık sektöründe toplam krediler, 8 Nisan itibariyle yıllık bazda yüzde 34.8 artışla 568.75 milyar lira olarak gerçekleşirken, krediler bankaların ilk çeyrek bilanço kapama dönemlerinin etkisiyle bir önceki haftaya göre yüzde 0.3 geriledi. Ancak son açıklanan haftalık veriler hâlâ Merkez Bankası’nın kredilerde istediği yavaşlama seviyesine ulaşılamadığını gösteriyor. BDDK verilerine göre, 2010 sonunda 535.3 milyar lira olan krediler 8 Nisan tarihinde yüzde 6.2 artışla 568.75 milyar lira oldu. Sektörde 8 Nisan itibari ile tüketici kredileri geçen yıl sonuna göre yüzde 9.7 artışla 141.57 milyar lira oldu. Tüketici kredilerinde 8 Nisan itibariyle son bir yıllık artış ise yüzde 40.9 oldu. Krediler 9 Nisan 2010’da 100.49 milyar lira seviyesindeydi. Konut kredileri geçen yıl sonundan 8 Nisan’a kadar yüzde 8.3 artışla 65.85 milyar liraya ulaşırken,taşıt kredileri aynı dönemde yüzde 6.6 artışla 6.04 milyar lira oldu.



VATAN

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Naylon Faturadan KOD’a Girene Af
Maliye Bakanlığı sahte belge kullanan, defter ve belgelerini zamanında ...
Oto Devlerine 277 Milyon lira ‘Fiyat Paslaşması’ Cezası
Otomotiv şirketi hakkında Rekabet Kurulu’nca başlatılan ‘fiyat paslaşması’ ...
TİM Başkanı, Kılıçdaroğlu'na Bilgi Verdi
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, CHP Genel Başkanı ...
 
Tüm Sağlık-Sen'den 'Kadro' Tepkisi
Okay Erözgün, kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verileceğine dair ...
Petkim'den 256 Kişiye İş
İŞKUR ve Ege Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen ''İstihdam Garantili ...
"Karar Kısa Sürede Yürürlüğe Girecek"
Memur-Sen, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın, 4-C'lilerin aile yardımından ...
 
"Emek Düşmanı Politikaların Bilinçli Yansımaları"
KESK'ten yapılan açıklamada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın grev hakkını ...
İstanbul'la Rekabet Edecek Yer Yok, Sizi Kıskanıyoruz
ING'nin Üst Yöneticisi Leenaars, 'Bir ayağı doğu, diğer ayağı batıda. ...
Türk Şirketleri Aklını Kullandı 'Akıllı Giysilerle' Fark Yarattı
X-Ray'den geçerken ötmeyen kemer, kokmayan çorap, kırışmayan takım elbise, ...
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
abd
yunanistan
Maden Ocakları
hdp
Binyamin Netanyahu
Çanakkale Savaşı
Rıza Çalımbay
Çanakkale Savaşları
Fox