TURKTIME / Kandaki kolesterol seviyesi yükseldiğinde sorun olarak kabul edilir. Bu durum, kalp problemlerine yol açar. Temel olarak dört çeşit kolesterol vardır:
HDL: Yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL) kolesterol veya iyi kolesterol, diğer kolesterol formlarını kan dolaşımından uzaklaştırmaya yardımcı olur. Daha az yağ daha fazla protein içerir.
LDL: Düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL) kolesterol veya kötü kolesterol, kan damarı duvarlarında aşırı kolesterol biriktirir ve kalp hastalığı riskini artırır. Daha fazla yağ ve daha az protein içerir.
VLDL: Çok düşük yoğunluklu lipoprotein (VLDL) kolesterol, karaciğerde üretilir ve vücut dokularına bir tür yağ sağlamak için kan dolaşımına verilir. Az protein ve çok yüksek yağ içerir.
TG: Trigliseritler veya TG, vücuttaki en yaygın yağ türüdür ve beslenmedeki fazla enerjinin depolanmasına yardımcı olur.
İDEAL KOLESTROL SEVİYESİ
Genel olarak, kolesterol seviyesini test ettirdiğimizde, vücutta bulunan dört yağ türünün sayısal verilerini elde ederiz.
Sağlıklı bir insanda toplam kolesterol seviyesi 200 mg/dL'nin altında olmalıdır, ancak buradaki dikkat edilmesi gereken nokta, LDL seviyesinin yüksek olması ve diğerlerinin düşük olması gerektiğidir. Her bir kolesterol türünün seviyesi şu şekilde olmalıdır:
HDL: 50 mg/dL ve üzeri
LDL: 100 mg/dL ila 150 mg/dL
VLDL: 25 mg/dL ve altı
TG- 150 mg/dL ve altı
YAĞLI YİYECEKLER KOLESTEROLÜ ETKİLER Mİ?
Çoğu insan, yağlı yiyeceklerin kolesterol seviyesini artırabileceği gibi yaygın bir yanılgı içindedir. Gerçek tam da böyle değil. Tüm yağlı yiyecekler zararlı değildir. Doğal yağlar açısından zengin gıdalar, kolesterol seviyesinin yükselmesine katkıda bulunmazlar.
Yumurta, sert kabuklu yemişler (kaju, ceviz, badem, yer fıstığı), et, deniz ürünleri ve süt ürünleri gibi yağ bakımından zengin her türlü gıda rahatlıkla tüketilebilir. Yemeklerinizde, hardal yağı, yer fıstığı yağı, hindistancevizi yağı ve susam yağını endişe etmeden kullanabilirsiniz.
RİSK NEDİR?
Aşırı derecede kötü beslenme olmadığı sürece, yiyecekler kesinlikle kolesterol riskini artırmaz. Yaşam tarzının kolestrolü artırmada daha büyük bir rolü vardır. İşte kolesterol seviyelerini artırabilecek birkaç şey;
- Hareketsizlik
- Sigara içmek
- Alkol kullanmak
- Genetik faktörler
- Yaş
- Cinsiyet
KOLESTEROLÜ KONTROL ALTINDA TUTMAK İÇİN NE YAPILMALI?
- Kolesterol seviyesini normal seviyelerde tutmak için öncelikle sağlıklı ve ev yapımı yiyecekler tüketin; çok sık olmamak koşuluyla bu kuralı esnetebilirsiniz.
- Sağlıklı, mevsimlik gıdalar tüketin. Ayrıca paketlenmiş ve yüksek oranda işlenmiş gıdalardan kaçının.
- Haftada iki gün kuvvet antrenmanı yapın. Geri kalan zamanlarda egzersiz yapmayı ve hatta yürümeyi deneyin; tutarlı ve düzenli.
- Beslenme ve egzersiz dışında stres seviyenizi kontrol altında tutmaya çalışın ve zamanında uyuyun.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...