Kalın bağırsak (kolon) kanserinden en çok obezite ve hatalı beslenme alışkanlıkları sorumlu tutuluyor. Öyle ki kanser oluşumunda beslenme alışkanlıkları yüzde 30-35 oranında etkili oluyor. Bu nedenle doğru beslenme alışkanlıkları edinmek çok önemli.
Acıbadem Altunizade Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Dilşat Baş, bol posalı beslenme tarzının kalın bağırsak sağlığının korunmasında ilk sırada yer aldığına dikkat çekti. 10 altın tavsiyede bulundu. İşte onlar…
1 – YÜSEK POSA İÇEREN BESİNLER TÜKETİN
Bu tür beslenme, atık maddelerin sindirim sisteminden geçiş süresini azaltarak kanser riskini azaltıyor. Günlük 25-35 gram posa almanız gerekiyor.
2 – HER GÜN MEYVE YİYİN
Kabuğu ile tüketilebilen meyveleri çok iyi yıkayıp kabuklarıyla birlikte tüketmenizde fayda var. Kayısı, kırmızı erik ve incir gibi meyveleri, özellikle tercih edin.
3 – SARIMSAĞI SOFRADAN EKSİK ETMEYİNİZ
Geleneksel beslenmemizde sıkça kullanılan bu çeşni verici sebzeye sofralarınızda biraz daha yer verin.
4 – YETERLİ KALSİYUM MİKTARINI KARŞILAYIN
Yetişkin bireyler için 2 bardak süt veya yoğurt ve 60 gr peynir tüketimi yeterli kalsiyum miktarını karşılıyor. Ergenlik dönemindeki gençlerin ise kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 su bardağı süt veya yoğurt, 120 gr peynir tüketmeleri gerekiyor.
5 – KIRMIZI ET HAFTADA 500 GR.'DAN AZ OLMALI
Kırmızı et tüketiminiz haftada 500 gramdan daha az olmalı. Eti pişirirken de yanmamasına dikkat edin. Pişirme yöntemi olarak haşlama, ızgara veya fırında pişirme tekniklerini kullanın.
6 – SALATALARINIZI FAZLA RENKTE OLUŞTURUN
Günde 2-3 porsiyon salatayı sofranızdan eksik etmeyin. Salatalarınızın mevsim sebzelerinden oluşmasına ve olabildiğince çok renkte sebze içermesine özen gösterin.
7 – İŞLENMİŞ ETLERDEN UZAK DURULMALIDIR
Salam, sosis ve sucuk gibi işlenmiş et ürünlerinin üretimi sırasında renk ve ürün kalitesini korumak amacıyla kullanılan nitrit ve nitratlar kanserojen özellik taşıyor. Bu yüzden işlenmiş et ürünlerinin tüketiminden sakının.
8 – D VİTAMİNİ DÜZEYİNİ KONTROL ALTINA ALIN
Yapılan çalışmalarda D vitamini yetersizliği olan kişilerde kolon kanseri sıklığının yüksek olduğu bildirilmiştir. D vitamini yetersizliği söz konusu ise doktorunuzun tavsiyesiyle gerekli takviyeler alabilirsiniz.
9 – SİGARA İÇMEYİ BIRAK, ALKOLÜ DE TÜKETME
Sigara içiyorsanız hemen bırakın, alkol kullanmıyorsanız başlamayın. Alkol tüketiyorsanız miktar ve sıklığını mutlaka azaltın.
10 - İDEAL KİLO İÇİN UZMAN YARDIMI ALABİLİRSİNİZ
Obez veya aşırı kilolu olmak fiziksel aktivite alışkanlığından bağımsız olarak kolon kanserinin oluşumuna sebep olan risk faktörleri arasında gösteriliyor. Tek başınıza kilo veremiyorsanız hedef ağırlığınıza mutlaka bir uzman yardımı alarak ulaşın.
(sözcü)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...