Koronavirüste tüm dünyanın dikkatle takip ettiği gelişmeler yaşanıyor. İngiltere'den art arda mutasyon haberleri geldi. Daha hızlı bulaşan virüsün önümüzdeki süreçte nasıl sonuçlar doğuracağı ise bilinmiyor.Mutasyon haberleri gelince, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, virüsün bu şekilde bitebileceğini açıkladı.
Türk bilim insanları Hürriyet'e bu ihtimali değerlendirdi:
"TAHMİN EDİLEMEZ"
Prof. Dr. Tevfik Özlü: "Mutasyonlar tamamen rastlantısal olarak ortaya çıkar. Kuralı yoktur ve önceden tahmin edilemezler. Virüsün amacı bizi öldürmek değil. Çünkü konakçı ölünce, virüs de ölür. Mutasyonun sonucu önümüzdeki günlerde ortaya çıkacak. Bizim istediğimiz hastalık oluşturma gücünü yitirmesi. Ancak ne yazık ki henüz o yönde bir bulgu yok. Bu nedenle de tedirginlik ve endişe var. Mutasyonun şekli sahada doğrulanmalı."
"ARAŞTIRMAK GEREK"
Doç. Dr. Sema Kultufan Turan: "Beklenti, virüsün mutasyona uğrayıp hastalık yapıcı özelliğinin ya da öldürme ihtimalinin yok olması yönünde. Ancak mutant virüsün daha az hastalık yaptığına dair henüz kanıt yok. O nedenle 'Beklenen mutasyon gerçekleşti' demek ya da tersi bir yorum yapmak için çok erken. Ülkemizde de henüz mutasyona uğrayan virüse rastlanmadı ancak enfekte olanlara bakılarak araştırılıyor."
"SARS MUTASYONLA BİTMİŞTİ"
Prof. Dr. Mustafa Hasöksüz: "2003 SARS koronavirüsü, 3-4 ay içinde mutasyona uğrayarak gücünü kaybetmişti. Şimdiki koronavirüsteki olası mutasyonlarda böyle bir beklenti var fakat virüslerdeki mutasyonik değişimler iyi yönde olabildiği gibi kötü yönde de olabilir. Bunun hiçbir garantisi yok. Önümüzdeki aylar virüsün bu özelliğinin olup olmadığını kanıtlayacak."
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...