Tüketilen bitkisel ürünlerin sindirilmeyen kısımlarına lif adı verilir. Lifle, iki ayrı gurupta yer alırlar. Çoğunluğu oluşturan suda çözünebilen lifler olurken, bir kısmı suda çözünmezler. Her iki guruptaki liflerin kendine özgü faydaları bulunur.
Lifli Gıdalar Nelerdir?
Lif, günlük tükettiğimiz birçok gıdanın içerisinde yer alır. Önemli olan bu gıdalardan vücudun ihtiyacı kadarı olanı alabilmektir. 50 yaşın altındaki kadınlarda lif ihtiyacı günlük 25 gram, 50 yaş altı erkeklerde 38 gram olarak belirtilmiştir. 50 yaş üstündeki kadınlarda 21 gram, erkeklerde ise 30 gram şeklindedir.
Kahvaltılık gevrekler, makarna ve tam tahıllı undan yapılmış ekmekte yüksek oranda lif bulunur.
Yulaf, çavdar ve arpa lif içeren gıdalardan bazılarıdır.
Narenciye ve elma benzeri meyvelerde lif oranı yüksektir.
Patates ve benzeri meyvelerde lif bulunur.
Lifli gıdalar tüketilmesi önerilen yiyeceklerdir. Bu gıdaların yer aldığı öğünler hazırlanarak lif ihtiyacı karşılanabilir.
En Çok Lif İçeren Besinler Hangileridir?
Lif miktarının diğerlerine göre daha fazla olduğu besinler bulunur. Bunların ölçülü şekilde tüketilmesi sağlık için faydalara sahiptir.
Kuruyemiş en çok lif içeren besinler içerisindedir.
Kuru fasulye, nohut ve bezelye lif bakımından zengin besinlerden birkaçıdır.
Brokoli, havuç, karnabahar ve brokoli lif açısından çok zengin besinlerdir.
HANGİ FAYDALARI VAR?
Lifli gıdalar kolesterolü dengede tutmaya yardımcı olurlar. Bu durum kalp ve tansiyon sağlığının korunmasına destek olur.
Lifli gıdaların en bilinen faydalarından biri bağırsak sistemini sağlıklı hale getirmesidir.
Kan şekerinin ani yükselme ve düşmesini önler.
İdeal kiloda kalmada yardımcıdır. Kişide tokluk hissi yarattığından özellikle diyet listelerinde lifli gıdalara yer verilir.
ZARARI VAR MI?
İnsan sağlığı için faydaları olan lifli gıdaların, vücut için herhangi bir zararı yoktur. Meyve, sebze, gıda ve benzeri diğer lif içeren tüm ürünler tüketildiğinde aşırıya kaçmamaya dikkat edilmesi yeterlidir.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...