E-posta :
  Şifre :
    ► Üye olmak istiyorum
    ► Şifremi Unuttum

MB'dan Sevindirici Haber! Enflasyonda Aşağı Seyri Sürüyor!

Merkez Bankası, Şubat ayında gıda enflasyonunda düşüş kaydedilirken, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyat gelişmelerinin yansımalarıyla yükseldiğini, temel enflasyon göstergeleri beklendiği şekilde aşağı yönlü bir seyir izlerken hizmet fiyatlarının ılımlı seyrini koruduğunu bildirdi.

6.03.2012 - 14:45
MB dan Sevindirici Haber!

Merkez Bankası'nın Şubat ayına ilişkin “Fiyat Gelişmeleri” değerlendirmesinde, Şubat ayında tüketici fiyatlarının yüzde 0,56 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10,43'e gerilediği hatırlatıldı.

Bu dönemde, Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti'nde ifade edildiği gibi gıda enflasyonunda düşüş kaydedilirken, enerji fiyatlarının uluslararası petrol fiyat gelişmelerinin yansımalarıyla yükseldiği, temel enflasyon göstergeleri beklendiği şekilde aşağı yönlü bir seyir izlerken hizmet fiyatlarının ılımlı seyrini koruduğu belirtildi.

Şubat döneminde enerji, işlenmemiş gıda, alkollü içecekler ve tütün ürünleri ile altını dışlayan ÖKTG-H endeksinin yıllık artış oranının yüzde 8,47'ye, bu endeksten işlenmiş gıda ürünleri çıkarılarak elde edilen ÖKTG-I göstergesinin yıllık artış oranının ise yüzde 8,12'ye gerilediği kaydedildi.

Hizmet fiyatlarının Şubat ayında yüzde 0,32 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun sınırlı bir oranda azalarak yüzde 6,27 olduğu belirtildi.

Lokanta ve otellerle kira kalemlerinin yıllık enflasyonunda Ekim ayından itibaren belirgin bir değişim gözlenmezken, haberleşme hizmetleri grubunda enflasyonun aynı dönemde yaklaşık 4 puan gerilediği ifade edildi.

Şubat ayında ulaştırma hizmetlerinin yıllık artış oranında da bir yavaşlama görüldüğü, bu dönemde yemek ve ulaştırma hariç hizmet grubunda yıllık enflasyon yüzde 4,87'ye gerilerken, mevsimsellikten arındırılmış fiyatlarla yayılım endeksinin, hizmet fiyatlarının ana eğiliminde ılımlı görünümün sürdüğüne işaret ettiği vurgulandı.

Sezon indirimleri düşük kaldı

Merkez Bankası değerlendirmesinde temel mal grubunda yıllık enflasyonun 0,55 puan azalarak yüzde 10,15'e gerilediği belirtilerek, şöyle denildi:

“Bu dönemde yıllık enflasyon dayanıklı tüketim malları grubunda gerilerken, diğer temel mal kalemlerinde yükselmiştir. Aylık fiyat gelişmelerine bakıldığında ise dayanıklı tüketim malları fiyatlarının Şubat ayında sabit seyrettiği görülmektedir. Beyaz eşya fiyatlarındaki yüzde 2,34 oranındaki artışa karşın, başta otomobil olmak üzere diğer dayanıklı tüketim malları fiyatları bu dönemde ılımlı bir seyir izlemiştir. Öte yandan, yıllık enflasyonun iki aylık gerilemenin ardından Şubat ayında yükseldiği giyim grubunda, Aralık-Şubat dönemini kapsayan sezon indirimlerinin bu yıl geçmiş yıllara kıyasla daha düşük bir oranda gerçekleştiği görülmektedir.”

LPG fiyatları belirleyici oldu

Uluslararası petrol fiyatlarındaki gelişmelerin olumsuz yansımalarının Şubat ayında da sürdüğü ve enerji fiyatlarının yüzde 0,78 oranında yükseldiği ifade edildi. Bu yükselişe en büyük katkının temelde akaryakıt ve katı yakıtlar gruplarından geldiğine, özellikle yüksek bir oranda artan LPG fiyatlarının, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin temel belirleyicisi olduğuna işaret edildi.

Bu dönemde tüp gaz fiyatlarında da artış gözlendiği, sonuçta da enerji grubu yıllık enflasyonunun düşük bazın da etkisiyle yaklaşık 1 puan artarak, yüzde 12,60 seviyesine yükseldiği belirtildi.

Gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 0,50 puan azalarak yüzde 11,17'ye gerilediği, mevsimsel etkilerden arındırılmış işlenmemiş gıda fiyatlarında ise Şubat ayında düşük oranlı bir artış kaydedildiği bildirildi.

Bu dönemde taze meyve sebze fiyatlarının geçmiş yıllar ortalamasına kıyasla daha düşük bir oranda arttığı, kırmızı et fiyatlarındaki azalışın sürdüğü, beyaz et fiyatlarında ise belirgin bir artış (yüzde 8,85) kaydedildiği ve işlenmemiş gıda grubu yıllık enflasyonunun Şubat ayı itibarıyla yüzde 13,21 seviyesine gerilediğine dikkat çekildi.

Ekmek fiyatları belirleyici oldu

Şubat ayında işlenmiş gıda fiyatlarının yüzde 0,77 oranında arttığı, Ocak ayının ardından Şubat ayında da belirgin bir yükseliş (yüzde 2,38) kaydeden ekmek fiyatlarının bu gelişmede temel belirleyici olduğuna işaret edildi.

Bu dönemde katı-sıvı yağ fiyatlarındaki artışlar devam ederken, süt fiyatlarındaki gerilemeye paralel olarak peynir ve diğer süt ürünleri fiyatlarında azalış kaydedildiği bildirildi. Bu gelişmeler sonucunda işlenmiş gıda grubu yıllık enflasyonunun sınırlı da olsa gerileyerek yüzde 9,49 olduğu belirtildi.

ÜFE

Şubat ayında üretici fiyatlarının yüzde 0,09 oranında gerilediği ve yıllık enflasyonun yaklaşık 2 puan azalarak yüzde 9,15 olduğu ifade edilen değerlendirmede şunlar kaydedildi:

“Tarım fiyatları işlenmemiş gıda fiyatlarına da yansıyan bir şekilde ılımlı bir artış kaydederken, canlı hayvan ve hayvansal ürünler grubu fiyatları gerilemiştir. Diğer taraftan, imalat sanayine girdi oluşturan tarım ürünlerinden ayçiçeği fiyatlarındaki yükseliş sürerken, bu dönemde buğday fiyatlarında yüzde 0,43 oranında artış gözlenmiştir. Pamuk fiyatları ise bir yıllık gerilemenin ardından yüzde 2,45 oranında artmıştır.

İmalat sanayi fiyatları bu dönemde değişmemiş ve yıllık enflasyon 2,54 puan azalışla yüzde 9,54'e gerilemiştir. Uluslararası piyasalarda metal ve petrol fiyatlarında gözlenen artışa rağmen, Türk lirasındaki değerlenmenin etkisiyle petrol ürünleri ve ana metal imalatı fiyatları sırasıyla yüzde 0,33 ve 4,22 oranlarında azalmıştır. Petrol ve ana metal grupları dışlandığında ise imalat sanayi fiyatlarının bir önceki aya kıyasla yüzde 0,44 oranında arttığı ve grup yıllık enflasyonunun 1,69 puanlık azalışla yüzde 8,91 seviyesine gerilediği gözlenmiştir.”

MIGS sınıflamasına göre incelendiğinde, ara ve sermaye malları imalat fiyatlarının azaldığının, dayanıklı ve dayanıksız tüketim malları imalat fiyatlarının ise yükseldiğinin gözlendiği, ara malları fiyatlarının ana metal ürünleri imalatı; sermaye malları fiyatlarının ise makine ve teçhizat imalatı fiyatlarındaki azalışlara bağlı olarak sırasıyla yüzde 1,01 ve 0,36 oranlarında gerilediği ifade edildi.

En büyük katkı mobilyadan

Değerlendirmede, dayanıklı tüketim imalat fiyatlarındaki yüzde 1,70 oranındaki artışa en büyük katkıyı mobilya grubunun sağladığı, dayanıksız tüketim malları üretici fiyatlarının başta et ürünleri olmak üzere gıda imalatı fiyatlarındaki artışlarla bu dönemde yüzde 1,06 oranında arttığı kaydedilerek, “Özet olarak, üretici fiyat gelişmeleri imalat sanayi kaynaklı fiyat baskılarının son dört aylık dönemde sınırlı seyrettiğine işaret etmektedir” denildi.
AA

YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.
Üye girişi yapmadınız. Misafir olarak yorum ekleyebilirsiniz. Üye olmak için tıklayın.
  Yorumcuların dikkatine…

İmlası çok bozuk,
Büyük harfle yazılan,
Habere değil yorumculara yönelik,
Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan,
Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren,
Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen,

yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR.

Bu haber henüz yorumlanmamış...

KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Konut Sektöründe Bahar Havası
Kredi faiz oranlarının düşüşe geçmesi konut sektörünü heyecanlandırdı. ...
Şimşek'ten Başarı Teminnisi:
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Türkiye bu yıl yüzde 4 büyümeyi başarırsa, ...
Kart Aidatlarınızı Geri Alın!
Yargıtay'dan gelen kararla kredi kartı kullanıcıları geriye dönük 10 yıllık ...
 
Tek Hane Yüzleri Güldürecek!
Ocak ayında yıllık bazda 3 yılın zirvesini gören enflasyon Türk lirasında ...
BDDK'dan Kredi Kartı Uyarısı!
BDDK'nın kredi kartları ile ilgili düzenlemesi, bir ayda borcunun en az ...
Hissene Göre Konut Vergisi!
Önceden Hazırlanmış Kira Beyannamesi sisteminde önceki uygulamalara paralel ...
 
Yaşlı Yakınına Devlet Desteği:
Yaşlı ve özürlü yakınına baktığı için çalışamayanlar "sosyal güvenlik" ...
Osmanlı Torunu Yine Bir Numara!
Bloomberg'in Milyarderler Endeksi'ne göre krize rağmen zenginler servetlerine ...
GDO'lu Yem Tarımı Vuracak
Bu yöntemle beslenen hayvanın ürünleri ne kadar sağlıklı olur sorusu yanıtlanmayı bekliyor.
 
SOSYAL MEDYADA TAKİP ET
FACEBOOK'TA TURKTIME
TWITTER'DA TURKTIME
 
KATEGORİLER
FOTO GALERİ
VİDEO GALERİ
ETİKETLER
  •KÜNYE
  •İLETİŞİM
  •REKLAM
 
 
  •Güncel
  •Siyaset
  •Dünya
  •Medya
  •Magazin
  •Spor
  •Kültür
  •Sağlık
  •Ekonomi
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
  •Dünya
  •Spor
  •Kültür
  •Ekonomi
  •Sağlık
  •Medya
  •Siyaset
  •Güncel
  •Aktüel
borsa istanbul
Türkmenistan
Tayyip Erdoğan
PETROL
Tedavi
Brezilya
ütopya
Slaven Bilic
Melo