Yatırım bankası Merrill Lynch, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında sıfır büyümesini bekliyor. İlk iki çeyrek negatif büyüme öngören BofA Merrill Lynch Türkiye, Orta Doğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu bunu 'resesyon' olarak değerlendirdi. İkinci yarıda ekonominin toparlayacağını ancak yılı 0 büyüme ile kapatacağını belirten Hamzaoğlu, bir sonraki yıl ise büyüme oranının yüzde 6 olacağını dile getirdi. Politikacıların ve Merkez Bankası'nın iyimser beklentilerine vurgu yapan Hamzaoğlu, 'Türkiye'nin bu dönemde şansa ihtiyacı var. İlk yarıda yüzde 2.5 bir daralma bekliyoruz. Bu şirket ve hane halkı bilançolarında bir sıkıntı yaratmaz. İşsizlik 2 puan artabilir' dedi. Hamzaoğlu, Türkiye'nin 'yatırım yapılabilir olma şansını şimdilik kaçırdığını da belirtti.
BEDEL YÜKSEK ENFLASYON OLACAK
Merrill Lynch'in 2012 Yatırım Stratejilerine ilişkin basın toplantısına Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Bölge Müdürü David Durlacher, Yatırımlardan Sorumlu Direktor Johannes Jooste ve BofA Merrill Lynch Türkiye, Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölgesi Başekonomisti Türker Hamzaoğlu katıldı. Johannes Joost, bu yıl dünya çapında bir düşüşün önlenmesini beklediklerini vurgulayarak, 'Ancak ABD'deki büyüme yüzde 2 seviyesinde olacak ve bunun temel dayanağını yükselen ekonomiler oluşturuyor, bu nedenle kırılgan bir büyümeye olacak' dedi. Çin'in GSYİH büyüme hızının yüzde 8'e düşeceğini belirten Joost, 'Parasal canlanma beklenenden kısa sürede gelecek ancak bedeli direnen yüksek enflasyon olacak'
Hala bize birşey olmaz diyoruz
Türkiye'nin zayıf karnının cari açık olduğunu dile getiren Türker Hamzaoğlu, Türkiye ekonomisine ilişkin çizdikleri karamsar tablonun gerekçelerini şöyle özetledi: Avrupa'da yaşananlar ortada. Buna rağmen 'Ama bize birşey olmaz. Biz fonlama da buluruz. Yurtiçinde de hem şirketler hem tüketiciler harcama yapmaya devam ederler. Yatırımlar devam eder. Her şey normal seyrinde devam eder' deniyor. Avrupa'daki sıkıntı Türkiye'ye gelecek fonları da azaltacaktır.
Faizler piyasada oluşuyor
BAŞBAKAN Erdoğan'ın 'faiz lobisi'ne ilişkin eleştirilerini Hamzaoğlu şu yanıtı verdi: Sevdiğimiz şeyler var: Faiz lobisi var, kur düşük olsun, faiz de... Bunlar 3-5 kişinin masa başında karar verdiği şeyler değil. Piyasa ekonomisine inanıyorsak o piyasada oluşan fiyatlara da güvenmeliyiz. Piyasaların en büyük tedarikçisi Merkez Bankası. Eğer MB fonlama maliyetini artırıyorsa piyasa da bunu diğer mallara yansıtmak zorunda' dedi.
Tüketici neden harcasın?
HAMZAOĞLU yurtiçi yatırımcı ve tüketicinin açısından Türkiye'nin 2009 ikinci çeyreğinden çok hızlı bir büyüme performansı yakaladığını söyledi. 'Ciddi şekilde yatırım ve tüketim harcamaları yapıldı. Çok yüksek bir bazdan geliyoruz. Tüketici büyük borçlara girip ev, araba aldı. Faizlerin, kurların yükseldiği böyle bir ortamda niye harcamaya devam etsinler' diyen Hamzaoğlu 'İhracat tarafında Avrupa'da sıkıntı var. Son 10 yıla bakarsanız Avrupa'nın ithalatında Türkiye'nin payı azalmış. İhracatımızda Ortadoğu ve Kuzey Afrika'ya kayış var. Ortadoğu'da büyümenin yavaşlayacağı düşüncesindeyiz, siyasi belirsizlikler de oldukça yüksek. İhracat ve imalat sanayi açısından bir sıkıntı olacak. Bu bölgedeki sıkıntılar Türkiye'yi de etkiler' dedi.
akşam
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
|
|||||
|
Bunlar da ilginizi çekebilir...