1990'lı yıllardan bu yana çocuk ölümleri yüzde 500 azaldı. Ancak bugün çatışmaların ve iş savaşların yaşandığı dünyanın farklı yerlerinde çocuklar risk altında.
UNICEF raporuna göre sadece 2017 yılında 6.3 milyon çocuk ve genç hayatını kaybetti. Bu ölümlerin büyük çoğunluğu da 'önlenebilir' olarak sınıflandırılan nedenlerden kaynaklanıyor.
İlaç ve temiz suya ulaşım gibi basit çözümlerin çocuk ölümlerini azaltacağını dile getiren UNICEF Direktörü Henrietta Fore, Yemen'deki iç savaşa dikkat çekti: "Son 3 yılda çocuklar bu savaştan çok çekti. En az 6 bin çocuk öldürüldü ya da ciddi şekilde sakatlandı. 11 milyon kişi de hayatta kalmak için insani yardıma muhtaç."
Suudi Arabistan öncülüğünde Yemen'deki Husilere yönelik başlatılan operasyonlar tüm dünyadan tepki topluyor.
Gıda
Yemen'deki çocuklar sadece askeri operasyonlar sonucu ölmüyor. Çocuklar aynı zamanda yetersiz beslenme nedeniyle yaşamlarını yitiriyor.
UNICEF raporu dünyada 821 milyon kişinin, bir diğer değişle her 9 kişiden birinin açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dikkat çekiyor.
Temiz su
Temiz su sıkıntısı çocukların sağlığını tehdit eden önemli faktörler arasında yer alıyor. Uluslararası araştırmalara göre her 2 dakikada 1 çocuk temiz su eksikliğinden kaynaklı hastalıklara yakalanıyor.
Dünyada 844 milyon kişinin temiz suya erişim sıkıntısı var. 2 milyarı aşkın kişinin de tuvalete erişim sorunu.
Euronews'e konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Çocuk Hakları Direktörü Bede Sheppard, 2018 yılında çocuklar için hem iyi hem de kötü gelişmelerin olduğunu söyledi:
"Bir yandan çocuk işçiliği alanında sömürülen çocuk sayısı üçte bir oranında düştü. Diğer yandan yüz binlerce Arakanlı çocuk hala belirsiz bir gelecekle karşı karşıya."
(euronews)
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...