Anayasa Mahkemesi, CHP’nin açtığı davayı ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in açacağı davayı kabul etmezse Türkiye, beşinci kez referanduma gidecek.
Referandum ya da başka bir deyişle halk oylaması, temsili demokrasilerde bir konu hakkında halk iradesinin en doğrudan yansıtıldığı oylama olarak kabul ediliyor.
İLK REFERANDUM 27 MAYIS’TA
Batı demokrasilerinde sık başvurulan demokratik bir yöntem olan referandum, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ilk kez 1961’de girdi. 27 Mayıs müdahalesinin ardından oluşturulan Kurucu Meclis, hazırladığı anayasayı halkoyuna sundu. 9 Temmuz 1961’deki oylamada seçmenlerin yüzde 61,7’si “evet” mührü basarak anayasayı kabul etti.
Referanduma ikinci kez, 19 yıl sonra başvuruldu. 1982 Anayasası’na yüzde 91,3 gibi büyük bir çoğunlukla “evet” diyen seçmen, özgürlükçü 1961 Anayasası’nı tarihe gömerken 12 Eylül darbesinin lideri Kenan Evren’i de cumhurbaşkanı seçti.
80’li yıllarda iki kez daha halkoyuna başvuruldu. İlki Türkiye’nin o güne kadar gördüğü en büyük siyasi kampanya sürecine sahne oldu. Siyasi yasakların kaldırılmasına karşı çıkan dönemin Başbakanı Turgut Özal, sadece 316 bin oy farkıyla halk oylamasını kaybetti. Türk siyasi hayatının son 20 yılının şekillenmesinde rol oynayan 1987 referandumu Demirel, Ecevit, Erbakan, Türkeş gibi 12 Eylül’ün yasaklı liderlerine siyaset sahnesini yeniden açtı.
REFERANDUMA KATILMA YAŞI 21
Son referandumda ise, 1989 yerel seçimlerinin bir yıl öne alınması oylandı. Siyaset arenasına dönen eski liderler yeniden güçlenmeden yerel yönetimlerdeki ANAP iktidarını perçinlemek isteyen dönemin Başbakanı Özal, halkoylamasında bir kez daha hüsrana uğradı. Referendumda yüzde 65 oranında “hayır” oyu kullanan seçmen, seçimlerin erkene çekilmesine izin vermedi.
Son yapılan 1988 referandumunda 21 yaşını geçmiş olan seçmenler oy kullandığı için, Anayasa Mahkemesi iptal etmezse 19 yıl sonra yapılacak referandum, 40 yaşın altındaki seçmenler ilk kez referanduma katılmış olacak.
NTV
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...