Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi öğrencileri Beşir Sefa Mumay ve İrem Tunalı tarafından geliştirilen ödüllü mobil uygulamayla, diyabetlilerin market alışverişlerini daha kolay yapabilmesi amaçlanıyor.
Türkiye Diyabet Vakfı ve diyabet alanında tedavi yöntemleri geliştiren Sanofi işbirliğiyle bu yıl üçüncü kez düzenlenen ve Türkiye’nin farklı üniversitelerinden 169 öğrencinin katıldığı "Sen Bul Diyabet Kolaylaşsın" yarışmasının "Servis" kategorisinde Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesinden Mumay ve Tunalı birinciliği kazandı. "TİP'ine Bakmadan Alma" adını verdikleri projeyle 10 bin liralık ödülün de sahibi olan Tunalı ile Mumay’ın projesi, marketteki yiyeceklere uygulanan QR kod uygulamasıyla, hastaların aldıkları ürünlerin besin değeri hakkında bilinçlendirilmesi hedefleniyor.
Mumay, diyabetlilerin ürün seçerken çektiği zahmeti en aza indirmek için oluşturdukları "TİP'ine Bakmadan Alma" projesinin 5 ayda geliştirildiğini söyledi.
Oluşturdukları Tükettiğini İnceleme Platformu ile hem ürünlere etiket örnekleri hem de mobil uygulama geliştirdiklerini belirten Mumay, projenin yaşama geçmesi halinde şeker hastalarının sosyal yaşamlarını çok kolaylaştıracağını ifade etti.
Tunalı da, hem platformun kısaltılması hem de diyabetin çeşidini de andırdığı için projede “TİP'ine bakmadan alma” sloganını geliştirdiklerini söyledi.
Projenin işleyişinin pratik olduğu anlatan Tunalı, mobil uygulamanın nasıl işlediğini şöyle anlattı:
“Marketlerde çok fazla ürün seçeneği var. Diyabetliler için zaten hazır paketli ürünleri kullanmak zorken bir de bunların arasından ayrım yapmaları gerekiyor. Biz de bu projeyle bir etiket hazırladık. Bu etiketler ürünlerin üzerine yapıştırılacak. Biz buna 'TİP’ine bakmadan alma' diyoruz. Bu etikette tüm ürünlerde olması gereken besin ögelerinin ayrıntıları hepsinde var diyemeyiz. Bunlar diyabetliler için çok önemli, hepsinde olması gerekiyor aslında.
Etikette bir de kare kodu var buna bağlı olarak da bir mobil uygulama gerçekleştirdik. İnsülin dozu hesaplama bölümü var. Açlık-tokluk kan şekeri geçmişi incelenebiliyor, egzersiz örnekleri var. Önemli olan uygulamamızda telefonu sallayınca bir kamera açılıyor. Üründeki kare kodu okutulduğunda ürünün tipi çıkıyor yani şeker, karbonat, insülin oranları… Diyabetli hangi ürünü seçiyor ve 'ben bu ürünü kullanacağım’ diyorsa hasta günlük kan şekeri değerini giriyor uygulama da kullanılması gereken insülin miktarını hesaplıyor."
Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren ve öğrencilere proje sırasında akademik desteği sağlayan fakülte öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Elvan Bakar da öğrencilerinin başarılarıyla gurur duyduklarını ifade ettiler.
AA
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...