Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, Davos'ta IMF ile yapılan görüşmelerde iyimser bir havanın yakalandığını, bu iyimser havanın programa da yansımasını beklediklerini söyledi.
Gaziantep'te iki televizyonun ortak canlı yayınına katılan Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile yapılan müzakereler hakkında bilgi verdi. Davos toplantıları sırasında IMF'nin üst düzey yöneticileri ile de görüşmeler yapıldığını hatırlatan Bakan Şimşek, “Davos'ta yaptığımız görüşmeler sırasında iyimser bir hava yakalamıştık. Şimdi bu iyimser havanın programa yansımasını bekliyoruz” dedi.
IMF'NİN KÖTÜ ALGILANMASINI İSTEMEM
IMF ile yapısal reformlar konusunda farklı görüşlere sahip olmadıklarını anlatan Şimşek, uygulama ile ilgili bir iki konuda düşünce ayrılıkları olduğunu, bunun da giderileceğini söyledi. “Bir iki konuda baki olan hassasiyetimiz var. Bunların da en kısa zamanda çözüleceğine inanıyorum” diyen Şimşek, IMF ile ilgili kötü bir algılamanın da olmaması gerektiğine işaret etti. Şimşek, “IMF'nin o kadar kötü algılanmasını da istemem. Bir bankadan en ufak bir kredi alırken bile yüzlerce maddelik sözleşme imzalanıyor” dedi. Türkiye'nin güçlü bir ekonomik alt yapıya sahip olduğunu vurgulayan Şimşek, “Eskiden IMF nasıl bir program getiriyorsa hiç tartışılmadan, olduğu gibi imzalanıyordu. Oysa bugün bu müzakerelerin yapılıyor olması bile Türkiye'nin gücünü göstermektedir” diye konuştu.
YAPISAL REFORMLARI IMF İÇİN YAPMIYORUZ
Bakan Şimşek, IMF ile anlaşma olmaması durumunda neler olacağı yönündeki bir soruya ise, “Türkiye'nin güçlü bir ekonomik alt yapısı var. Gelirlerimizle giderlerimizi belli bir dengede tutmak zorundayız. Gelirlerimizde bir azalma olduğu zaman en kötü ihtimalle ne yapılır, giderleri kısmaya çalışırız. Bunu da ekonomik dengeleri korumak için yaparız” cevabını verdi. Türkiye'nin bazı yapısal reformları gerçekleştirmeye ihtiyacı olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle devam etti:
“Yapısal reformları IMF için yapmıyoruz. Ülkemizin ihtiyacı olduğu için yapıyoruz. Örneğin kayıt dışı ekonominin kayıt içine alınması, IMF olsa da olmasa da yapılması gereken bir reform ya da gelirin tabana yayılması, bu da öyle. Tıpkı demokratikleşme yönünde atılan adımlar gibi. Bu adımlar AB olsa da olmasa da atılması gereken adımlardır. AB ile bunun bir ilgisi yok. Ekonomi alanında yapılması gereken reformlar da bunun gibidir.”
TEŞVİKLE İLGİLİ DÜZENLEME MART'TA TAMAMLANACAK
Teşvikle ilgili çalışmaların da devam ettiğini ifade eden Şimşek, “İki alternatifli bir çalışma yapıyoruz. Birinci seçenek sektörel teşvik, ikinci olarak da Türkiye'yi 4 bölgeye ayırdığınızı düşünün, bunun da ayrıntılarına girerek bir teşvik uygulaması yapmayı düşünüyoruz. Tabii bunun için konu ile ilgili sivil toplum örgütleriyle de görüşerek bunların ayrıntısını belirleyeceğiz” dedi.
Şimşek, teşvikle ilgili düzenlemenin TBMM'nin çalışma programına bağlı olarak hazırlanacağını ancak, Mart ayı içerisinde bu konunun tamamlanabileceğini söyledi.
Yorumcuların dikkatine… • İmlası çok bozuk, • Büyük harfle yazılan, • Habere değil yorumculara yönelik, • Diğer kişilere hakaret niteliği taşıyan, • Argo, küfür ve ırkçı ifadeler içeren, • Bir iki kelimelik, konuyu zenginleştirmeyen, yorumlar KESİNLİKLE YAYIMLANMAYACAKTIR. |
Bunlar da ilginizi çekebilir...